≫ 

Umrla od korone pre nego što je uzela bebu u naručje, majka apeluje: Molim vas, vakcinišite se

Dok američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti apeluje na sve žene da se vakcinišu pre ili tokom trudoće, mnoge su i dalje skeptične

  • 3
Marrisha Kindred Jenkins

Foto: Facebook/Marrisha Jenkins

Mariša Kindred Dženkins (27) iz Atlante bila je u 33. nedelji trudnoće, kada je prošlog meseca počela da se žali na uporni kašalj i povraćanje.

Njena majka Helena postala je zabrinuta da Marišini simptomi nisu obična prehlada i savetovala ju je da preskoči rođendansku zabavu člana porodice 4. septembra.

Kasnije tog dana Dženkins je otišla u bolnicu gde su doktori rekli da ima upalu pluća i da je pozitivna na korona virus.

Mariša, koja nije bila vakcinisana, porodila se nekoliko dana kasnije i na svet prevremeno donela sina Džajlena. Međutim, nije mogla da ga drži u naručju jer je i dalje bila zaražena. Otpuštena je iz bolnice iako se nije u potpunosti oporavila, prema rečima njene majke.

U danima koji su usledili imala je problema sa disanjem, da bi 23. septembra Mariša, majka troje dece, umrla od komplikacija izazvanih koronom.

Njena majka Helena sada apeluje na druge trudnice da se vakcinišu, verujući da bi njena ćerka preživela da je primila vakcinu.

- Moja poruka je molim vas, molim vas, molim vas vakcinišite se. Važno je da ovo uradite zbog vas i vaše bebe - rekla je Helena za CNN.

Afroamerikanke trudnice imaju najnižu stopu vakcinacije u zemlji u poređenju sa drugim rasnim grupama, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Zaključno sa 9. oktobrom, 18 posto trudnica Afroamerikanki, 28 posto Latino trudnica, 35 posto trudnica belkinja i 48 posto azijatskih trudnica u potpunosti je vakcinisano protiv korona virusa. Ukupno je 33 posto trudnica vakcinisano.

Doktori su rekli da su ove brojke alarmantne za Afroamerikanke jer je veća verovatnoća da će umreti od komplikacija u trudnoći nego bilo koja druga demografska grupa.

Izveštaj nacionalnog centra za zdravstvene statistike pokazao je da je 754 žena u SAD umrlo tokom trudnoće u 2019. godini ili u roku od 42 dana nakon porođaja. Afroamerikanke stoje najgore od bilo koje druge grupe - 241 žena umrla je tokom trudnoće ili nakon porođaja.

CDC apeluje na sve žene da se vakcinišu pre ili tokom trudoće jer koristi nadmašuju sve moguće rizike.

Dr Džamila Perit kaže da mnoge Afroamerikanke ne dobijaju prave poruke u vezi sa vakcinom.

Ona kaže da mnoge majke oklevaju jer su prvi izveštaji pokazali da trudnice nisu bile uključene u ispitivanja vakcine, ali kako je godina odmicala, zdravstveni lideri su im dali snažnije preporuke da prime vakcinu.

- Promenljive informacije u kombinaciji sa postojećim nepoverenjem u lekare doprinose niskim stopama vakcinacije - rekla je ona.

Neke majke su i dalje skeptične

 

Neke trudne Afroamerikanke rekle su da nisu protiv vakcine, ali bi da radije sačekaju i prime je nakon porođaja.

Jedna od njih jeste Šanon Burton iz Filadelfije, koja je u 33. nedelji trudnoće. Ona je rekla da "ne veruje dovoljno nauci da bi se vakcinisala dok nosi bebu koja se još uvek razvija".

"Zaštitite sebe i svoju bebu"

 

Oko 18 posto trudnica i majki Afroamerikanki reklo je da je napravilo najbolji izbor za svoje i zdravlje svoje bebe.

Kejsi Modi, koja je u 23. nedelji trudnoće, rekla je da je primila vakcinu mesec dana pre nego što je ostala u drugom stanju.

Kejsi sada kaže da je teši što zna da vakcina smanjuje rizik od toga da bude hospitalizovana zbog korona virusa.

- Sve je opasnije tokom trudnoće, pa zašto ne biste pojačali imunitet tokom pandemije kako biste zaštitili sebe i svoju bebu? - rekla je ona.

Helena Kindred kaže da ohrabruje ljude da se vakcinišu kako druge porodice ne bi doživele istu tragediju kroz koju ona prolazi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    18. oktobar 2021 | 18:53

    Dosadni ste!

  • NKG

    18. oktobar 2021 | 17:13

    Samo bez prinude,neka se vakcinišu samo oni koji žele da žive a ostali da ne kvare badava vakcine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA