Uticaj klimatskih promena na poplave u Nemačkoj: Šta nas čeka u budućnosti?

Da je situacija alarmantna pokazuje i podatak da je prosečna temperatura u septembru za 0,4 stepena viša u odnosu na prosek u poslednjih 30 godina

  • 0
Nemačka Belgija poplave Foto: Tanjug/AP

Poplave koje su ove godine pogodile delove Nemačke, Belgije i Holandije mnogi su videli kao poziv na buđenje, budući da poslednjih godina globalno zagrevanje sve više utiče na klimatske promene. 

Da je situacija alarmantna pokazuje i podatak da je prosečna temperatura u septembru za 0,4 stepena više u odnosu na prosek u poslednjih 30 godina. Ista situacija je i u Kanadi, SAD-u i Latinskoj Americi koje je pogodila velika suša, a ništa bolje nije bilo ni na zapadu Afrike, u centralnoj Aziji i Kini.

Ovogodišnje poplave koje su u julu pogodile zapad Evrope odnele su najmanje 220 života. Udruženja koja se bave klimatskim promenama upozorila su da bi ubuduće zbog globalnog zagrevanja ekstremne padavine mogle da budu jače i da se dešavaju češće. 

Stanovnici nemačkog grada Altenara su ova upozorenja već počeli da osećaju na svojoj koži. Novinari Euronews-a razgovarali su sa majorom Kornelijom Vajgand na obali reke koja se u julu izlila i napravila veliku štetu.

- Na ovom mestu gde se sada nalazimo nekada su bile bašte kafića, parkinzi za automobile i domovi. Sada je sve prekriveno šljunkom i napuklim betonom. Pored ovog drveta bila je kuća koju je poplava potpuno odnela. U njoj su u tom trenutku bili ljudi koji su na žalost preminuli. Kada pogledate sve ovo tek tad shvatate šta nam je ova poplava učinila - kaže Vajgand.

Vodostaj reke Ar podigao se za više od deset metara, što je mnogo više nego što je iko mogao da pretpostavi. Poređenja radi, do tada je najviši stepen vodostaja bio između tri i pet metara.

- Što je toplije vreme, to se veća količina vode apsorbuje u vazduhu. Samo jedan stepen više temperature može da apsorbuje sedam odsto više vode u vazduhu koji u jednom trenutku preraste u padavine. Ako tada imamo sporo pokretna područja niskog pritiska, tada to područje mogu za kratko vreme da pogode obilne padavine poput onih u julu - kaže Tobias Fuhs, direktor za klimu i zaštitu životne sredine u nemačkoj Meteorološkoj službi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA