≫ 

FBI upao u kuću Olega Deripaske u Vašingtonu

Ispred Deripaskine kuće nalazi se nekoliko agenata FBI, koji su zabranili svima pristup kući

  • 7
Oleg Deripaska FBI Foto: Tanjug/AP, Profimedia

FBI je danas upao u kuću ruskog milijardera Olega Deripaske u Vašingtonu, javio je NBC News. Ovo je potvrdio biro za komunikacije FBI-ja. Ispred Deripaskine kuće nalazi se nekoliko agenata FBI, koji su zabranili svima pristup kući. Kako navode, uticajni milijarder i saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina je na crnoj listi SAD. Vašington je prethodno ukinuo sankcije usmerene ka dvema njegovim najvećim kompanijama, aluminijumskom gigantu "Rusal" i matičnoj "En+ group". Deripaska se povezuje i sa Polom Manafortom, šefom kampanje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa tokom 2016. godine.

Agent FBI stajao je ispred vile u jednom od najbogatijih krajeva Vašingtona, a ispred vile je razvučena žuta traka na kojoj je pisalo "Mesto zločina, ne ulazi", dok pripadnici agencije iznose kutije iz vile. Portparol FBI je potvrdio da se u vili, za koju je Vašington post izvestio da ima veze sa ruskim oligarhom, sprovodi akcija koja ima odobrenje suda. Nije odmah bilo jasno zašto se vila pretresa. Deripaskin portparol je naveo da zdanje pripada njegovim rođacima, prenosi Rojters.

Oleg Vladimirovič Deripaska (rođen 2. januara 1968) je ruski oligarh i industrijalac. Osnivač je "Basic elementa", jedne od najvećih ruskih industrijskih grupa i "Volnoe delo", najveće ruske humanitarne organizacije. Do 2018. godine bio je predsednik "En+group", ruske energentske kompanije, a do tada je bio na čelu i "United company rusal", druge najveće kompanije na svetu koja se bavi aluminijumom.

Deripaska je postao broker specijalizovan za trgovinu aluminijumom pre nego što je delatnost proširio na energiju, finansijske usluge i poljoprivredu. Tokom 2000. Deripaska je osnovao "Rusal" u partnerstvu sa kompanijom Romana Abramoviča.

Deripaska ima bliske odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, piše NBC. On je jedan od dvadesetak ruskih oligarha i zvaničnika koje je sankcionisalo američko ministarstvo finansija u aprilu 2018. godine. U objavi koja je tada izdata navodi se da je Deripaska istraživan zbog "pranja novca" i osumnjičen da je "pretio smrću poslovnim rivalima", da je "nelegalno ozvučio zvaničnika vlade", i da je učestvovao u iznudi i uzimanju reketa.

Deripaska je zati tužio SAD zbog ovih sankcija, ali njegova optužba je odbačena u junu.

Za razliku od neobrazovanih "novopečenih" bogataša koji su se u Jugoistočnoj Evropi pojavili nakon sloma komunizma, obogatili putem nasilja i upotrebom sile, Oleg Deripska završio je dva fakulteta: fiziku i fakultet za poslovanje.

Sa 26 godina Oleg Deripaska postao je najmlađi i najuspešniji generalni direktor aluminijumskog giganta u Rusiji – Sajanske aluminijumske fabrike.

Mediji često pišu o vezama Olega Deripaske sa bezbednosnim službama, privatizacijom putem organizovanog kriminala i raznih mahinacija u kojima su njegovi konkurenti bili krivično gonjeni, zatvarani ili su ginuli na krajnje tajnovit način.

Problemi Olega Deripaske sa Zapadom počeli su 2006. godine, kada mu je Stejt department, iako je imao vizu, zabranio ulazak u zemlju, navodno bez objašnjenja.

Porodične veze

Bilo koje, pa i Deripaskino bogatstvo i uticaj u savremenoj Rusiji, nemoguć je bez Kremlja i "vladarske porodice".

U slučaju Olega Deripaske, njegova porodična veza sa prvim predsednikom Ruske Federacije Borisom Jeljcinom više podseća na priču iz TV sapunica: Oleg Deripaska bio je oženjen Polinom Jumaševom, ćerkom iz prvog braka čuvenog ruskog novinara Valentina Jumaševa, koji je svom tastu, predsedniku Ruske Federacije, bio šef administracije. Valentin Jumašev je muž Tatjane Djačenko, ćerke bivšeg ruskog predsednika Jeljcina, navodi Vreme.

Sa drugim predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom Deripaska je u političko-ekonomskom "srodstvu", preko kog je podržavao njegove predizborne kampanje u oba mandata. Mediji kažu da je on kućni prijatelj Vladimira Putina i da je stalni član delegacije za vreme Putinovih poseta Centralnoj Aziji, a poznato je da firma "Rusal" u tom delu Evroazije, posebno u Kazahstanu, ostvaruje profite u milijardama dolara. Putin je više puta naglasio da je Deripaska lično doprineo razvoju ekonomije u Ruskoj Federaciji.

Video: Milijarder sa Forbsove liste u poseti Telegrafu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Če

    19. oktobar 2021 | 18:19

    Pusti ameri okomili se na pravoslavlje i Slovena.

  • Darinka

    19. oktobar 2021 | 21:24

    Ljubomora, pravoslavlje, opisuje se u tekstu da je blizak s Putinom, eto zar je potrebno više razloga. Ameri su to..... čuvajte se bogataši pravoslavne vjeroispovijesti.....

  • nikolas

    19. oktobar 2021 | 20:54

    POCELA JE OTIMACINA RUSKE IMOVINE ZBOG RUSOFOBIJE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA