≫ 

Pobegao iz Severne Koreje, pa iz kineskog zatvora: Vlasti ucenile njegovu glavu na 23.000 dolara

Dramatično bekstvo zatvorenika uhvaćeno je na snimku nadzorne kamere i objavljeno na društvenim mrežama, ali je ubrzo usledila cenzura

  • 5
Zhu Xianjian

Foto: Jilin Prison

Kineske vlasti ponudile su nagradu od 23.000 dolara za hvatanje severnokorejskog dezertera koji je u ponedeljak pobegao iz zatvora u gradu Đilin.

Zatvorenik Džu Sjanjian je ilegalno ušao u Kinu 2013. godine. Tri godine kasnije osuđen je na 11 godina zatvora zbog ilegalnog prelaska granice, razbojništva i krađe, nakon čega bi usledila njegova deportacija, prema sudskoj presudi.

U obaveštenju kineskih vlasti navodi se da je Džu pobegao oko 18 sati po lokalnom vremenu nakon što se popeo na šupu pored vrata, dok su zatvorenici privodili kraju posao u dvorištu.

Vlasti su ponudile nagradu od 15.600 dolara za informacije koje bi pomogle policiji da uhvati Džua, i mogla bi da poraste do 23.400 dolara za tragove koji bi direktno doveli do njegovog hapšenja. U pitanju je suma pet puta veća od prosečnih godišnjih primanja gradskih stanovnika Đilina i skoro devet puta veća od primanja onih u ruralnim sredinama.

Dramatično bekstvo zatvorenika uhvaćeno je na snimku nadzorne kamere i objavljeno na kineskim društvenim mrežama.

 

U snimku se vidi kako se Džu penje na šupu, trči preko krova i koristi, kako se čini, konopac od oštećene električne ograde koja okružuje zid zatvora, izazivajući niz varnica.

Nakon toga se penje preko druge metalne ograde i nestaje iza visokih zidova, dok zatvorenici i straža gledaju.

Policija je blokirala ulaze u susedna sela i izvela pretres od kuće do kuće u potrazi za njim, preneo je kineski medij Global Times.

Na drugom snimku se vidi kako se Džu kotrlja na zemlji nakon što je skočio sa visoke ograde. Još malo je ležao na zemlji pre nego što je ustao i pobegao, prenosi CNN.

 

Vesti o njegovom bekstvu privukle su veliku pažnju javnosti u Kini, gde su bekstva iz zatvora veoma retka. Hešteg povezan sa bekstvom na Weibo, kineskoj platformi nalik Tviteru, privukao je više od 22 miliona pregleda.

Međutim, ubrzo je usledila cenzura. Obaveštenje o nagradi obrisano je sa naloga zatvora na društvenim mrežama, a neki povezani heštegovi i objave uklonjeni su sa Weiba, uključujući i snimak njegovog bekstva.

Bekstvo iz Severne Koreje

 

Prema sudskim dokumentima, bilo je tek iza ponoći 21. jula 2013. godine kada je Džu, rudar, preplivao reku od severoistočnog vrha Severne Koreje do kineskog sela u gradu Tumen, provincija Đilin.

U narednim satima provalio je u nekoliko kuća u selu odakle je ukrao novac, mobilne telefone, patike i odeću. U trećoj kući zatekla ga je jedna žena i viknula u pomoć.

- Izvadio sam nož i ubo baku u leđa. Tada sam primetio da nosi torbicu, pokušao sam da je otrgnem, ali je nije puštala, pa sam je izbo još nekoliko puta - rekao je Džu prema sudskim dokumentima.

Uhapšen je nekoliko sati kasnije kada je pokušao da pobegne taksijem, dok je starica pretrpela teške povrede ali je preživela.

Dok je bio u zatvoru, njegova kazna je dva puta smanjena - 2017. i 2020. zbog pokazivanja kajanja, dobrog vladanja i aktivnog učešća u "ideološkom, kulturnom i stručnom obrazovanju" i zapošljavanju, izvestila je državna televizija CCTV. Trebalo je da bude pušten na slobodu u avgustu 2023.

Prema Human Rights Watch, severnokorejski dezerteri koje vrate u zemlju mogu da se suoče sa teškim kaznama, uključujući mučenje i seksualno zlostavljanje.

Video: Pokušala da pobegne iz zatvora pa propala kroz plafon

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA