Rusija obara rekorde u broju preminulih: Moskva uvodi nove mere, na udaru nevakcinisani penzioneri

Nove mere saopštene su samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je od posledica korona virusa u toj zemlji preminulo 1.015 pacijenata, što predstavlja rekordan broj od početka pandemije

  • 1
Rusija koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Vlasti u Moskvi objavili su spisak novih mera za suzbijanje širenja korona virusa nakon što ta zemlja već nekoliko dana obara rekorde u broju zaraženih i preminulih. 

Moskva je naredila da za nevakcinisane građane starije od 60 godina četvoromesečni karantin počne 25. oktobra. Na udaru novih mera biće i preduzetnici kojima je naređeno da moraju 30 odsto zaposlenih da pošalju na rad od kuće. 

- Broj hospitalizovanih pacijenata, koji se nalaze u teškom stanju, povećava se svakog dana - rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

On je dodao da su najugroženiji stariji građani.

- Među zaraženim pacijentima, 60 odsto njih je starije od 60 godina. Oni takođe čine 80 odsto od ukupnog broja ljudi koji zahtevaju mehaničku ventilaciju i 86 odsto od ukupnog broja preminulih - rekao je gradonačelnik.

Nove mere saopštene su samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je od posledica korona virusa u toj zemlji preminulo 1.015 pacijenata, što predstavlja rekordan broj od početka pandemijeU istom periodu registrovano je 33.740 novozaraženih, piše Reuters.

Govoreći na sednici vlade potpredsednica vlade Tatjana Golikova je predložila da dane od 30. novembra do 7. novembra vlada proglasi kao neradne, kako bi pokušali da spreče širenje infekcije među zaposlenima. Rusija je ranije već uvodila ovakve mere.

Ona je takođe rekla da će građani morati da imaju QR kodove na mobilnim telefonima kako bi mogli da potvrde da su vakcinisani ili da su u skorijem periodu preležali korona virus.

Regioni u Rusiji moraće sami da odluče da li će uvoditi ova pravila, kao i da li će vakcinisanim radnicima dati dodatni odmor kao nagradu jer su se imunizovali na vreme.

Rusija se mesecima muči sa niskom stopom vakcinisanih građana, uprkos tome što imaju više domaćih vakcina uključujući i Sputnjik V koji je dostupan i u drugim zemljama.

Iako vlasti svakodnevno apeluju na Ruse da se vakcinišu, zvanični podaci pokazuju da se tek 35 odsto stanovništva vakcinisalo, prenosi Daily Mail.

Da u ovoj zemlji vlada "vakcinofobija" pokazuju i ankete Independetna u kojima se navodi da više od polovine Rusa ne želi da se vakciniše. 

Veliki problem je smatraju oni i to što građanima nije dozvoljeno da primaju neku od vakcina proizvedenih na zapadu, a u svoje domaće, jer nisu dovoljno ispitane, nemaju poverenja.

Video: Dva dana zaredom manji broj obolelih u Srbiji: Konačno dobre vesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Julio

    21. oktobar 2021 | 17:08

    Dezinformacija ozbiljna..ne verujte !! Živim u Rusiji..ovo je laž..!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA