≫ 

Supružnici iz predgrađa hteli da budu super špijuni: Tajne doturali u sendvičima i žvakama

Par iz Merilenda optužen je da je navodno pokušavao da proda vojne tajne stranoj vladi, a ukoliko budu proglašeni krivima, preti im doživotna kazna zatvora

  • 0
Jonathan Diana Toebbe špijunaža špijuniranje hapšenje Merilend

Foto: Tanjug/AP

Džonatan i Dijana Toba iz Merilenda izgledali su kao da vode najobičniji život - profesionalan, udoban, nenametljiv. Njihova kuća od crvene cigle izgledala je obično i dolazila je sa dvoje dece i dva pitbula, Sašom i Frenklinom.

Tišina naselja prekinuta je 9. oktobra, kada su agenti FBI upali u njihovu kuću i ispratili par u okrug Džeferson, Zapadna Virdžinija. Džonatan (42) i njegova supruga Dijana (45) planirali su da počine izdaju, prema američkoj vladi.

Par iz Merilenda optužen je da je navodno pokušavao da proda vojne tajne stranoj vladi, a ukoliko budu proglašeni krivima, preti im doživotna kazna zatvora.

Na preliminarnom saslušanju u sredu slučaj nacionalne bezbednosti pokrenuo je pitanja o motivima naizgled skromnog para koji je navodno bio spreman da rizikuje sve u šta veruje kako bi postali super špijuni.

Pokušaj špijuniranja počeo je u aprilu 2020. kada je, prema Ministrarstvu pravde, Džonatan, zaposleni u američkoj mornarici, kontaktirao službenika koji je radio za stranu vladu i poslao mu mejl s napomenom da im može dostaviti informacije o nuklearnim podmornicama.

Jonathan Diana Toebbe špijunaža špijuniranje hapšenje Merilend

Foto: Tanjug/AP

Tvrdio je da ima pristup informacijama o nuklearno-pogonskim sistemima koji se koriste u podmornicama.

U pitanju je vlada koja ima prijateljske odnose sa SAD: zvaničnici koji su radili za stranu vladu sarađivali su i sa američkim istražiteljima dok su postavljali zamku za Džonatana. To je ukazivalo da je strana vlada saveznik, poput Francuske, a ne Rusija ili Kina. Ali niko nije potvrdio o kojoj je zemlji reč.

FBI je u decembru postavio svoje agente da deluju kao strani zvaničnici, koji su kontaktirali Džonatana i rekli da su zainteresovani za ono što ima da im ponudi.

Tako su započeli meseci nesreće za američki par, a Džonatan je ostavio poverljive datoteke na SD memorijskim karticama na mestima koja špijuni koriste za isporuku obaveštajnih materijala. Prema optužbama vlade, njegova supruga je delovala kao čuvar.

Pogonska tehnologija koju je pokušavao da proda jedna je od najviše čuvanih vojnih tajni i bila je u centru dogovora sa visokim ulogom, koji su SAD i Velika Britanija nedavno postigle sa Australijom. Prema istražiteljima,

Džonatan je krijumčario dokumenta sa posla po nekoliko stranica odjednom kako bi prošao kontrolne punktove.

- Bio sam izuzetno pažljiv u prikupljaju dosijea polako i prirodno u rutini svog posla, tako da niko ne bi posumnjao u moj plan - napisao je u belešci svom navodnom zavereniku.

Dokumenta je pokušao da preda tako što je SD karticu sakrio u do pola pojedeni sendvič sa puterom od kikirikija, u pakovanje žvaka ili je prekrio omotom od flastera u torbi za frižider, navodi se u sudskim dokumentima.

Za karticu u sendviču Džonatan je dobio 20.000 dolara u kriptovalutama.

Vremenom je postao opušten sa "stranim zvaničnikom" kojem je prodavao tajne, nesvestan da je to FBI, prenosi BBC.

Čini se i da se zbližio sa njim, kako može da se zaključi iz jedne poruke.

- Jednog dana, kada bude bezbedno, možda će dva stara prijatelji naleteti jedan na drugog u kafiću, popiti flašu vina i smejati se oko zajedničkih podviga - napisao je on u poruci.

Do trenutka kada su uhapšeni prošle nedelje, prikupljen je značajan broj papira koji dokumentuje njihove napore u špijunaži.

Nedelju dana nakon hapšenja, u njihovoj kući sve je bilo kako su i ostavili - ventilator na plafonu i dalje je radio u podrumu, čarapa je stajala na stolu. Komšije su bile u šoku.

Mnogi su se pitali kako par, koji je izgledao kao da ima sve što im treba, sada može biti optužen za pokušaj prodavanja vojnih tajni stranoj naciji.

Prema rečima komšija, par nije bio posebno društven, ali nisu bili ni tajanstveni.

Novac i motiv

 

Sa svojim ličnim i profesionalnim uspehom, postavlja se pitanje zašto su se odlučili na ovo?

- To je pomalo misteriozno - rekao je Dejvid Čarni, psihijatar iz Virdžinije, koji je decenijama proučavao slučajeve špijunaže.

Ali, kako kaže, postoje teme koje su uobičajene u mnogim sličnim slučajevima.

- Pojedinci su često skup konfliktnih impulsa - obično uključuju želju za novcem ili možda žeđ za osvetom. Neki su vođeni željom da dokažu da, koliko god se činili prosečnim, zapravo su izvanredni pojedinci, sa velikom tajnom - rekao je on.

Zvaničnici koji rade za obaveštajne službe i proučavaju psihologiju izdaje, smislili su akronim za opisivanje takvih motiva, MICE - novac (money), ideologija (ideology) kompromis (compromise) i ego. Prema zvaničnicima, to su razlozi zbog kojih ljudi čine izdaju.

Vladini tužioci su naveli da je Džonatan želeo novac. Prema izjavi koju su sačinili federalni istražitelji, on je tražio 100.000 dolara, plaćenih u kriptovaluti, u zamenu za njegove nuklearne tajne.

Postoje nagoveštaji da su on i njegova supruga imali finansijske probleme, pa zbog toga nisu mogli da angažuju svoje advokate.

Međutim, kako kaže Čarni, novac je možda samo deo priče.

- Gledate njihov život, vidite ove slike lepe kuće i kažete: "To nije tako loše". Ali nije važno šta mislite. Ako smatraju da se ne uklapaju, to ih može pojesti - rekao je on.

Džek Devin, bivši visoki operativni oficir CIA, kaže da je uhapšeni "amaterski špijun".

- Nije imao obuku. Gledaju nekoliko TV emisija i ne znaju šta je potrebno. Ako se oslanjate na špijunske filmove, onda morate da budete veoma dobri ili da imate sreću - rekao je Devin.

Džonatan Toba izgleda nije imao nijedno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA