≫ 

Sve o kovid propusnicama koje se uvode i u Srbiji: Kako funkcionišu u drugim zemljama

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je situacija katastrofalna i da se ne smiruje, zbog čega se od subote u 22 sata uvode kovid propusnice

  • 13
kovid propusnica vakcinisani pasoš

Kovid propusnica / Foto: CHROMORANGE / Alamy / Alamy / Profimedia

Brojne zemlje u Evropi i regionu uvele su kovid propusnice za ulazak u zatvorene javne prostore, a na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da se one uvedu i u Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je istakla da se kovid propusnice uvode od subote od 22 sata u svim ugostiteljskim objektima.

- Od subote, 23. oktobra posle 22 sata nećete moći da boravite u zatvorenim ugostiteljskim objektima, restoranima, kafićima, klubovima - potvrdila je Brnabić nakon sednice.

Ona je dodala da će kovid redari kontrolisati kovid propusnice, te da će oni moći uz lični dokument osobe koja ulazi u lokal, da iskontrolišu ulazak u objekat.

Kako funkcionišu kovid propusnice u drugim zemljama

 

Kovid propusnice se u Francuskoj primenjuju od jula ove godine, one se koriste kod njih u kafićima (zatvoreni i otvoreni), zoo vrtovima, bioskopima, bibliotekama i drugim mestima. Takođe, ulazak u tržne centre nije moguć bez kovid propusnica, kao ni obilazak turističkih znamenitosti.

I Grčka je skoro uvela kovid propusnice, koje se primenjuju slično kao i u Francuskoj, a nevakcinisano stanovništvo radiće test dva puta nedeljno što će ih koštati 20 evra.

U Italiji se kovid propusnice elektronski očitavaju i koriste ih pri ulasku u zatvorene javne prostore, kao i u vozilima javnog saobraćaja.

One su od petka obavezne za sve radnike. Svi radnici treba da pokažu ili dokaz o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu da su preležali infekciju.

U Hrvatskoj, kao i u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, bez kovid propusnica ne može se na koncerte, klubove na otvorenom i sportska dešavanja.

Ista situacija je i u Austriji, Belgiji, Kipru, Danskoj, Portugaliji, Irskoj, Luksemburgu, dok se u Nemačkoj bez kovid propusnice ne može ući u zdravstvene ustanove.

Nemačka je nedavno uvela 2G i 3G sistem, praveći razliku između testiranih osoba (3G) i vakcinisanih ili ljudi koji su se oporavili od korone (2G).

Ulazak u javne prostore je ograničen ukoliko osoba ne može da pokaže 2G ili 3G.

Uvođenje kovid propusnica izazvalo je proteste u nekim zemljama, pa su tako građani prošle nedelje protestovali u Italiji zbog novih mera.

Video: Šta je to kovid propusnica? Ana Brnabić objasnila kako novi sistem funkcioniše

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cv

    20. oktobar 2021 | 12:54

    Ne kapira ovo niko kao posle 22 sata mozes da se zarazis a pre 22 sata u istom tom kaficu ili restoranu ne mozes

  • Mima

    20. oktobar 2021 | 12:57

    Koja ovlascenja imaji redari ako smeju da pregledaju licna dokumenta?

  • Delija

    20. oktobar 2021 | 12:44

    Posle 22 hahahhah

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA