Istraga moćnog ruskog oligarha pod velom tajne: FBI mu upao u kuću, nagađa se zašto

Deripaska je pod sankcijama SAD od 2016. godine, zbog navodne umešanosti u nameštanje u američkih izbora 2016. godine

  • 4
Oleg Deripaska FBI

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Nakon što je FBI izvršio pretres dve kuće Olega Deripaske, malo detalja je poznato o čitavom slučaju.

FBI je izvršio pretres dve kuće ruskog oligarha u Vašingtonu i Njujorku, na temelju savezne istrage pokrenute u Njujorku, a prilikom pretresa je zaplenjeno luksuzno vozilo.

FBI nije izašao sa službenim saopštenjem o razlozima istrage moćnog tajkuna, ali upućeni nagađaju da se radi o istragama aktivnosti povezanih s pranjem novca.

Deripaskina advokatica Larisa Belaeva rekla je da su pretresi povezani sa sankcijama koje mu je nametnula američka vlada 2016. godine, kao odgovor na njegovu umešanost u američke predsedničke izbore.

Deripaska je sudskim putem 2018. godine zatražio ukidanje sankcija, ali je zahtev odbijen.

Ministarstvo finansija SAD svojevremeno je objasnilo zašto su uveli sankcije Olegu Deripaski.

- Zbog istraga povezanih s pranjem novca, pretnjama smrću poslovnim rivalima, ilegalnim prisluškivanjem vladinih službenika, učestvovanjem u iznudi i reketirenju - saopštili su iz Ministarstva.

Podsetimo, Oleg Vladimirovič Deripaska (53) je ruski oligarh i industrijalac. Osnivač je "Basic elementa", jedne od najvećih ruskih industrijskih grupa i "Volnoe delo", najveće ruske humanitarne organizacije. Do 2018. godine bio je predsednik "En+group", ruske energentske kompanije, a do tada je bio na čelu i "United company rusal", druge najveće kompanije na svetu koja se bavi aluminijumom.

Deripaska je postao broker specijalizovan za trgovinu aluminijumom pre nego što je delatnost proširio na energiju, finansijske usluge i poljoprivredu. Tokom 2000. Deripaska je osnovao "Rusal" u partnerstvu sa kompanijom Romana Abramoviča.

Mediji pišu da je u bliskim odnosima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Mediji često pišu i o vezama Olega Deripaske sa bezbednosnim službama, privatizacijom putem organizovanog kriminala i raznih mahinacija u kojima su njegovi konkurenti bili krivično gonjeni, zatvarani ili su ginuli na krajnje tajnovit način.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    20. oktobar 2021 | 16:48

    IZGLEDA CE AMERI SIROM SVETA ODUZIMATI IMOVINU ONIMA KOJI POZNAJU PUTINA I PRAVOSLAVCIMA KAO STO SU NACISTI RADILI JEVREJIMA!!

  • Bata sa Urala

    20. oktobar 2021 | 18:57

    Oligarh ili u prevodu kriminalac dobro poznat izmedju ostalog i u C.Gori.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA