Protesti zbog uvođenja kovid propusnica u zemlji sa najmanje vakcinisanih u EU

Prema novim pravilima, koja stupaju na snagu u četvrtak, pristup barovima, teretanama, hotelima i drugim zatvorenim javnim mestima biće dozvoljen samo osobama koje imaju potvrdu o vakcini, dokument da su preležali bolest ili da poseduju negativan test

  • 5
Bugarska, protest

Foto: Tanjug/AP

Stotine antivakcinaša pridružilo se političkim liderima u Sofiji u sredu da bi demonstrirali protiv odluke vlade bugarske da "zeleni kovid sertifikat" bude obavezan za ulazak u restorane, pozorišta i tržne centre, navodi Rojters.

Ministarstvo zdravlja najavilo je ovaj potez u utorak da bi pokušalo da zaustavi veliki broj infekcija korona virusom i broj smrtnih slučajeva u zemlji Evropske unije koja ima najmanji broj vakcinisanih.

Demonstranti su sa skupa kojem su prisustovali i aktivisti manjih nacionalističkih stranaka poručili da propusnice ugrožavaju njihove slobode i da je to način da se na “mala vrata” uvede obavezna vakcinacija, a protesti su održani u još nekoliko gradova u Bugarskoj, prenosi Rojters.

Prema novim pravilima, koja stupaju na snagu u četvrtak, pristup barovima, teretanama, hotelima i drugim zatvorenim javnim mestima biće dozvoljen samo osobama koje imaju potvrdu o vakcini, dokument da su preležali bolest ili da poseduju negativan test, a samo 24 odsto odraslih stanovnika je vakcinisano u Bugarskoj, prenosi Tanjug.

Medicinsko osoblje, kao i ono u domovima za stare, neće moći da radi bez ovih sertifikata, a izuzeci su predviđeni za javni prevoz, banke, apoteke i prehrambene prodavnice. Međutim, odluka je naišla na neodobravanje privrednika, ali i nekih političara koji su okrenuti trećim parlamentarnim izborima u zemlji ove godine, zakazanim za 14. novembar.

 

Dok su neki vlasnici restorana, kao i direktori hotela i pozorišta rekli da će bojkotovati mere, stotine Bugara je istovremeno požurilo u centre za vakcinaciju kako bi obezbedile sertifikat.

I stranka desnog centra GERB i socijalisti, takođe su kritikovali zdravstvenu propusnicu, a oni, kao i danas demonstranti, pozvali su na ostavku privremenog ministra zdravlja, kojeg je imenovao predsednik Rumen Radev, nakon neuspešnog pokušaja nakon julskih izbora da se sastavi vlada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tuta Bugarin

    20. oktobar 2021 | 19:25

    Ugledajte se na nas Srbi !!!

  • DARKO 100%

    20. oktobar 2021 | 19:32

    Svi se bune i posle svi pokleknu i prihvate cinjenicno stanje,mali ne covek i jos nemocan pred velikim sistemom

  • Mrki

    21. oktobar 2021 | 08:14

    Mada nas kapitalistički svet smatra niže obrazovanim i manje civilizovanim od njih, svaka čast Balkanskim narodima. Mojim Srbima najviše. Nisu poklekli u najtežim ratnim vremenima, a ni sada pod eksperimentalnom vakcinom lažima tkzv. ,,Evropskih medicinskih eksperata". Ne dajte se ljudi i ne dajte decu! Inače, zaista nas neće biti ,,za ni pod šljivu".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA