≫ 

Metorolozi najavljuju turbulentnu zimu: Pogledajte kakve su prognoze za naš region

Aktivna oluja, koja će ove zime povećati rizik od poplava širom Italije i Balkana, doneće niz nepovoljnih vremenskih prilika i istočnoj Evropi

  • 1
Hladan jesenji dan, jesen, vetar, vetrovit dan

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Tek smo zagazili u jesen, a već nam stiže vremenska prognoza za zimu. Iako kalendarski do zime imamo još dva meseca, prve najave meteorološkog servisa AccuWeather za Evropu govore da naše krajeve očekuje turbulentna zima.

Meteorolozi kažu da zima koja stiže će dosta ličiti na prošlogodišnju, bar u južnom delu Evrope. Predviđaju se oluje i jaki vetrovi širom Španije i južne Francuske, kao i brojne promene vremena, kaže meteorolog Tajler Rojs.

Prognostičari navode da će bar kroz jedan deo južne Evrope protutnjati najgore olujno nevreme.

- Neke od najjačih oluja najverovatnije će se dogoditi negde u južnoj Francuskoj, Španiji ili Portugalu ove zime - kaže Rojs.

Čak i bez olujnih vetrova, druge delove južne Evrope čeka vlažna zima.

Kako je najavljeno, ove zime će obilna vlaga stizati sa Mediterana u Italiju, Balkan i veći deo Turske. Prema meteorologu Alanu Repertu, zbog toga se u ovim područjima očekuje oluja za olujom.

Nakon obilnih padavina koje su tokom jeseni pogodile Francusku i Italiju, može da se dogodi da čak i umerene količine padavina rezultiraju brzim oticanjem i nabujalim rekama, što bi moglo da uzrokuje značajne poplave, upozoravaju meteorolozi.

Očekuje se da će temperature u većem delu južne Evrope ostati prosečne, ali u delovima Italije, Grčke i Balkana mogle bi da idu i iznad proseka, kaže Rojs.

S druge strane, prognostičari AccuWeathera kažu da će delovi istočne Evrope ove zime biti u fokusu zbog neočekivano hladnog vremena.

„Ako nalet hladnog vazduha izbaci polarni vrtlog, ta hladnoća će završiti u delovima istočne Evrope“, navodi Rojs, prenose mediji.

Temperature bi mogle da padnu nekoliko stepeni ispod proseka na području od centralne Ukrajine do Letonije i Estonije i do Slovačke i Poljske. A kao da nenormalna hladnoća nije dovoljna, region može da se spremi na još zimskih "zamki".

Ista aktivna oluja koja će ove zime povećati rizik od poplava širom Italije i Balkana doneće niz nepovoljnih vremenskih prilika i istočnoj Evropi.

Svaka oluja koja pređe Balkan i zanese se na sever ka centralnoj Ukrajini, verovatno će naići na taj leden vazduh, što će dovesti do čestih perioda kiše i snega u većem delu unutrašnjosti istočne Evrope. Nije isključeno da će pojedine zemlje na istoku da se suoče sa ledenim olujama, poput one koja je prošle godine pogodila Ukrajinu i u decembru 2020. Kijev pretvorila u ledeni grad.

Od oluja i nestabilnog vremena biće izgleda pošteđena severna Evropa. Dugotrajno sušno vreme najavljuje se za istočnu Francusku, Nemačku, Švedsku i Norvešku. Tek kasnije ove zime, najavljuju prognostičari, hladan vazduh će u dužim naletima stići i u te krajeve.

Meteorolozi kažu da u severnim delovima Evrope neće doći do velikih varijacija u temperaturi, bar ne u prvom delu zime.

Video: Najlepši prizor dana imali su oni kojima nije bilo hladno niti teško da se penju: Vrh Rtnja u ledu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    21. oktobar 2021 | 11:53

    I vi predviđate 2 meseca unapred a često omanete i za narednu nedelju!!! Živi bili pa videli!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA