Naslednik delta soja se širi: Strahuje se da bi mogao da bude zarazniji, u ovim zemljama je registrovan

Najviše potvrđenih slučaja ima Velika Britanija, a slede je Rumunija, Danska i Irska

  • 21
Korona virus, covid 19, mapa sveta, planeta Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Svetski stručnjaci sa oprezom prate novu varijantu delta soja korona virusa, koja je odgovorna za porast broja zaraženih u Velikoj Britaniji, a sada je počela da se širi i na ostale zemlje.

Ovu varijantu, imenovanu kao AY.4.2 tek nedavno su prepoznali virusolozi koji prate genetske promene delta soja, ali ona već čini gotovo 10 odsto slučajeva u Velikoj Britaniji. Osim u Britaniji ovaj soj virusa se pojavio u SAD, Kanadi, Australiji i nekim delovima zapadne Evrope, prenosi News week.

Gde je sve registrovan virus

Do sada je u svetu registrovano 14.970 slučaja ovog soja, zaključno sa 18. oktobrom, većina njih bila je iz Velike Britanije - čak 14.247 potvrđenih slučaja. Slede je Rumunija, Poljska, Irska i Danska.

Neke od zemalja poput Australije, Japana i Izraela, do sada su registrovale po jedan slučaj infekcije ovim sojem.

Neke zemlje poput Austrije, Rusije i Rumunije nisu želele da otkriju koliko slučaja infekcija imaju do sada.

Kanadske vlasti potvrdile su u utorak da je ova zemlja od jula registrovala devet slučaja infekcije ovom varijantom korona virusa.

S obzirom na to da ova varijanta još uvek nije dovoljno istražena, još uvek ne može sa sigurnošću da se kaže da li će ona biti smrtonosna poput originalnog delta soja.

Među zemljama koje beleže slučajeve ove varijante je i Rusija, koja poslednjih dana obara rekorde u broju zaraženih i preminulih. Vlasti ove zemlje nisu želele da otkriju koliko potvrđenih slučaja imaju, ali ruski stručnjaci upozoravaju da bi, ukoliko se ti brojevi narednih dana povećaju, Rusija mogla da se suoči sa novim rastom inficiranih i preminulih.

Veliki problem u Rusiji je i nizak procenat vakcinisanih, a čak je i ruski predsednik Vladimir Putin apelovao na građane da se vakcinišu što pre, piše Geo TV.

Juče je i Izrael objavio da su registrovali prvi slučaj ove infekcije. Delta plus varijanta potvrđena je kod 11- godišnjeg dečaka koji je nedavno doputovao iz Moldavije. Njemu je virus potvrđen na aerodromu po dolasku u zemlju i od tada se nalazi u izolaciji.

Izraelske vlasti planiraju da održe hitan sastanak povodom ovog slučaja, jer ukoliko se virus ponovo bude proširio može da dovede do velikog porasta broja zaraženih. Ova zemlja je početkom septembra imala više od 10.000 zaraženih dnevno, a sada je taj broj drastično smanjen, pa na dnevnom nivou imaju oko 900 novopotvrđenih slučaja infekcije, prenosi Times of Israel.

Novi soj nedavno je potvrđen i u SAD. Direktorka centra za prevenciju i sprečavanje bolesti dr Ročel Valenski, rekla je u izjavi za New York Post, da ova varijanta nije povezana ni sa jednim klasterom koji trenutno postoji u toj zemlji.

- Povremeno smo identifikovali ovu pod vrstu delta soja u našoj zemlji, ali ona za sada ne utiče na broj zaraženih u SAD. U ovom trenutku nemamo dokaza da utiče na efikasnost vakcina koje su nam dostupne, ali nastavićemo u narednom periodu da pratimo ovaj soj - rekla je dokrorka.

Irska je juče saopštila da su do sada registrovali 45 slučaja inficiranih novom pod varijantom, a ovi podaci ozbiljno zabrinjavaju vlasti ove zemlje. U ovoj zemlji juče je zabeleženo više od 2.000 novozaraženih, što je najveći broj u odnosu na januar ove godine, navodi Independent.ie.

Šta se dogodilo u Velikoj Britaniji?

Britanska agencija za zdravstvenu zaštitu saopštila je u prošlonedeljnom izveštaju da se varijanta AY.4.2 trenutno širi među novim slučajevima u Engleskoj, a u ovoj zemlji nova pod varijanta prvi put je registrovana u julu.

Novi izveštaji o ovoj podvrsti delta soja dolaze u trenutku kada Velika Britanija ponovo obara rekorde u broju zaraženih, samo nekoliko meseci nakon što je ukinula većinu mera za sprečavanje širenja ovog virusa.

Korona virus u Velikoj Britaniji Britanija ponovo beleži rast broja zaraženih Printscreen: World Meters

Stručnjaci su potvrdili u saopštenju da je delta plus varijanta registrovana kod šest odsto novozaraženih, mada to ne znači da je ova varijanta kriva za povećanje broja zaraženih u Velikoj Britaniji.

Šta je Delta plus podvarijanta korona virusa?

Ovu varijantu, imenovanu kao AY.4.2 tek nedavno su prepoznali virusolozi koji prate genetske promene delta soja. 

Kako je navedeno, broj slučajeva obolelih od ove varijante virusa brzo raste, ali ne toliko kao originalna varijanta, odnosno od delta soja koji je početkom godine stigao iz Indije u Britaniju.

Džefri Baret, direktor na institutu u Kembridžu i Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku u Londonu, kažu da se varijanta AY.4.2 za 10 do 15 odsto lakše prenosi nego originalni delta soj, koji je dominirao širom sveta.

- Ako se preliminarni rezultati potvrde, AY.4.2 bi mogao da bude najzarazniji soj korona virusa od početka pandemije - rekao je Balu i dodao da je u ovoj fazi potreban oprez.

Nova varijanta će, kaže Balu, verovatno biti obeležena kao "soj pod istragom", dok SZO ne odredi ime grčkog alfabeta.

Delta soj korona virusa Foto: Shutterstock

AY.4.2 je jedna od 45 podvarijanti delta virusa zabeleženih širom sveta. Ona ima dve karakteristične mutacije, nazvane Y145H i A222V, u spajk proteinu kojima virus zaražava ljudske ćelije.

- Obe mutacije zabeležene su pojedinačno u prethodnim varijantama korona virusa i nisu bile okarakterisane kao nešto zabrinjavajuće - rekao je Balu i dodao da nije jasno zbog čega bi one delta varijantu činile zaraznijom.

- Ne čini se da bi ove mutacije mogle da zaobilaze imunitet, imaju veću prenosivost ili virulenciju - kazao je on.

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Kembridž univerzitetu rekao je da je teško predvideti uticaj pojedinačnih mutacija na ponašanje virusa, jer one utiču i na oblik i ponašanje spajk proteina na način koji naučnici još uvek ne razumeju.

- Zaista ne znamo kako je sam delta soj toliko zarazan - rekao je on.

Video: Naša ekipa proverila je stanje po kovid ambulantama širom Beograda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da

    21. oktobar 2021 | 20:45

    Ostvaruje se prica da nas na ovoj planeti treba biti mnooogo, mnooogo manje.

  • Ohman

    21. oktobar 2021 | 21:04

    Taj neka bude za one vakcinisane jer su vakcine doprinele da virus mutira.

  • MONARHISTA

    21. oktobar 2021 | 20:22

    POČELO JE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA