Erdogan proglasio 10 zapadnih amabasadora "personama non grata"

Ambasadori Kanade, Danske, Francuske, Nemačke, Holandije, Norveške, Švedske, Finske, Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država pozvali su u zajedničkom saopštenju 18. oktobra da se hitno reši slučaj filantropa Osmana Kavale

  • 6

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naložio je Ministarstvu spoljnih poslova da 10 ambasadora iz zapadnih zemalja proglasi "personama non grata", zbog pozivanja na oslobođenje filantropa Osmana Kavale.

Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine, a optužen je da je finansirao proteste 2013. i učestvovao u pokušaju puča 2016. godine.

Ambasadori Kanade, Danske, Francuske, Nemačke, Holandije, Norveške, Švedske, Finske, Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država pozvali su u zajedničkom saopštenju 18. oktobra da se hitno reši slučaj Kavale.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske ocenilo je da je saopštenje neodgovorno i pozvalo ih je na razgovor, prenosi Rojters.

- Dao sam neophodan nalog našem ministru spoljnih poslova i rekao šta treba da se uradi: ovih 10 ambasadora mora odmah biti proglašeno personama non grata. To ćete rešiti po hitnom postupku - rekao je Erdogan u obraćanju u gradu Eskišehir.

Kavala je prošle godine oslobođen optužbi za proteste, ali je presuda preinačena ove godine i spojena sa optužbama u drugom slučaju vezanom za pokušaj puča.

Video: Predsednik Turske pred kamerama primio kinesku vakcinu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA