Suprug humanitarke iz Irana ponovo štrajkuje glađu: "Britanska vlada nas izneverila"

Ratklif, koji štrajkuje glađu ispred zgrade Forin Ofisa u Londonu, traži od vlade da urade više da se njegova supruga pusti na slobodu

  • 0
Richard Ratcliffe, Ričard Ratklif

Foto: Tanjug/AP

Ričard Ratklif, suprug britansko-iranske humanitarne radnice Nazanin Zagari-Ratklif, koja se više od pet godina nalazi u zatvoru u Iranu zbog optužbi za špijunažu, ponovo je danas stupio u štrajk glađu, nakon što je iranski sud odlučio da ona mora da ostane u zatvoru još godinu dana.

Ratklif, koji štrajkuje glađu ispred zgrade Forin Ofisa u Londonu, traži od vlade da urade više da se njegova supruga pusti na slobodu.

Ratklif je rekao da je njegova supruga "sve izbezumljenija".

Richard Ratcliffe, Ričard Ratklif

Foto: Tanjug/AP

On je dodao da, iako je Iran odgovoran za situaciju u kojoj se nalazi njegova supruga, "britanska vlada nas je, takođe, izneverila", prenosi BBC.

Prema navodima Amnesti internešnala, Ratklif planira da "stalno bdi" i spava u šatoru isped glavnog ulaza u zgradu Forin ofisa u pokušaju da ubedi premijera Borisa Džonsona da obezbedi oslobađanje njegove supruge i drugih britansko-iranskih državljana, koji se nalaze u pritvoru, dodaje AP.

Ovo je drugi put da Ratklif štrajkuje glađu. Prvi put to je učinio 2019. godine, kada je 15 dana štrajkovao glađu ispred Ambasade Irana u Londonu.

Nazanin Zagari-Ratklif, Nazanin Zaghari Ratcliffe, Richard Ratcliffe, Ričard Ratklif

Foto: Wikimedia/MrZeroPage

Zagari-Ratklif provela je više od pet godina u zatvoru, nakon što je privedena na aerodromu u Teheranu u aprilu 2016. godine i osuđena za kovanje zavere za svrgavanje iranske vlade.

Zagari-Ratklif, njene pristalice i članovi grupa za zaštitu ljudskih prava negiraju te optužbe.

Video: Gladovaću dok mi ne vrate decu: Otac po kom je snimljen film štrajkuje glađu ispred Centra

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA