≫ 

Vojska uhapsila zvaničnike u Sudanu: Premijer u kućnom pritvoru

Sudan je na ivici građanskog rata nakon neuspelog državnog udara od prošlog meseca

  • 0
Afrika, Južni Sudan, Zastava M70 Pripadnici Nacionalne armije Južnog Sudana sa srpskom puškom „Zastava M70” sredinom aprila 2016. godine. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Voice of America, www.voanews.com

Vojne snage u Sudanu uhapsile su pre zore više zvaničnika civilnih vlasti te zemlje, izvestila je televizija Al Hadat.

Vojne snage su upale u kuću savetnika za medije sudanskog premijera Abdale Hamdoka, i uhapsile ga, naveli su neimenovani izvori za Rojters a prenosi Tanjug.

Internet u Kartumu, prestonici Sudana, je izgleda u prekidu, navodi britanska agencija, pozivajući se na očevice.

Televizija Al Hadat je, pozivajući se neimenovane izvore, prenela da je premijer Hamdok stavljen u kućni pritvor, nakon što su neidentifikovane vojne snage rano jutros opkolile njegovu kuću.

Iste snage su, kako je rečeno, uhapsile četiri ministra, jednog civilnog člana vladajućeg Suverenog saveta i nekoliko guvernera država i šefova političkih partija.

Sudan je na ivici građanskog rata nakon neuspelog državnog udara od prošlog meseca, koji je ponovo pokrenuo optužbe između vojske i civilnih grupa koje su trebale da podele vlast nakon svrgavanja bivšeg lidera Omara al-Bašira 2019. godine.

Bašir je svrgnut i zatvoren nakon višemesečnih uličnih protesta, a politička tranzicija dogovorena nakon njegovog svrgavanja trebalo je da dovede do održavanja izbora do kraja 2023. godine.

Kako su napetosti eskalirale ovog meseca, koalicija pobunjeničkih grupa i političkih partija pridružila se vojsci, a pristalice vojske organizovale su jednu akciju ispred predsedničke palate pozivajući na raspuštanje civilne vlade.

Istovremeno, nekoliko ministara u vladi je prošle nedelje učestvovalo u velikim protestima organizovanim u nekoliko delova Kartuma i drugim gradovima protiv mogućeg vojnog preuzimanja vlasti.

Video: Juriš na predesedničku palatu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA