≫ 

Ričard Gir svedok na suđenju bivšem italijanskom ministru policije: Preti mu 15 godina

Bivšem italijanskom ministru unutrašnjih poslova Mateu Salviniju preti maksimalno 15 godina zatvora ako bude osuđen

  • 0
Mateo Salvini, Ričard Gir

Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Avalon

Bivši italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini odgovara pred sudom na Siciliji povodom optužbi za sprečavanje pristajanja broda sa blizu 150 migranata u avgustu 2019. Desničarski političar negira optužbe. Među svedocima tužilaštva je i holivudski glumac Ričard Gir, koji je bio na brodu.

Salvini je pre dve godine, kao miItalijanistar policije, naredio zatvaranje luka, čime je ugrozio živote migranata prethodno spašenih iz voda Mediterana, navedeno je u optužnici, prenosi BBC.com.

Blokirajući pristanak spasilačkog broda španske nevladine organizacije Open arms, Salvini je prisilio desetine migranata da ostanu na plovilu tri nedelje u vrlo lošim uslovima.

Preti mu maksimalno 15 godina zatvora ako bude osuđen.

Na početku suđenja, sudija je saslušao svedoke obe strane. Među njima su i bivši premijer Đuzepe Konte i članovi njegovog kabineta.

Ali optuženi je imao podrugljiv komentar na prisustvo Gira.

- Hajde da pričamo o Ričardu Giru. Recite mi koliko je ozbiljno suđenje kada neko dođe iz Holivuda da svedoči protiv mene - rekao je 48-godišnji Salvini novinarima posle prvog ročištaa u Palermu.

Dan ranije se našalio rekavši da će, ako Gir bude zvanično pozvan za svedoka, tražiti autogram za majku.

Salvini je više puta negirao optužbe, ali je priznao da je blokirao pristajanje broda u Italiji, rekavši da je to njegova dužnost kao ministra unutrašnjih poslova. Naveo je da je cilj bio da se migranti odvrate od opasnih prelazaka preko Mediterana. Tvrdi da je migrante trebalo odvesti u Španiju, jer je brod Open arms plovio pod španskom zastavom.

Ričard Gir je 2019. godine posetio brod kako bi izrazio solidarnost sa migrantima koji su danima bili na brodu. Za brod je čuo tokom odmora sa porodicom u Rimu.

Odluka Salvinija da spreči pristajanje broda u italijanskoj luci, izazvala je ozbiljan raskol u tadašnjoj koalicionoj vladi. U julu prošle godine, Senat je izglasao da mu se oduzme poslanički imunitet. Bivši premijer Konte rekao je da je Salvini bio „opsednut" da zadrži migrante izvan italijanskih luka.

Humanitarna organizacija Open Arms je 2019. godine podnela tužbu protiv Salvinija zbog blokade broda. Migrantska kriza je okončana 20. avgusta.

Osnivač dobrotvorne organizacije Oskar Kamps rekao je novinarima da spasavanje života ne treba politizovati.

- Spašavanje ljudi na moru nije zločin, to je obaveza ne samo kapetana broda već i svih država -  rekao je on.

Nastavak suđenja Salviniju zakazano je za 17. decembar. Pre političke karijere, on je bio novinar, a poznat je kao protivnik evra kojeg je opisao kao kriminalnu valutu.

Video: Prikazana crkva u kojoj je Alek Boldvin upucao koleginicu: Prvi snimci sa mesta velike tragedije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA