≫ 

Lašet podneo ostavku na mesto premijera: "Kreirao politiku koja je zemlju odvela napred"

Lašet se povukao sa mesta pokrajinskog premijera jer želi da se usredsredi na poslanički mandat u Bundestagu

  • 3
Armin Laschet , Armin Lašet

Foto: Tanjug/AP

Armin Lašet, član Hrišćansko-demokratske unije (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel, podneo je danas ostavku na funkciju premijera zapadne nemačke pokrajine Severne Rajne-Vestfalije.

Lašet (60) bio je na čelu najmnogoljudnije nemačke države od 2017. godine, preneo je Dojče vele.

- Bila mi je velika čast da poslednje četiri godine kreiram politiku koja je Severnu Rajnu-Vestfaliju odvela napred - rekao je on.

Lašet je naglasio da mu je od preuzimanja dužnosti, nakon što je 2017. CDU pobedio na pokrajinskim izborima, bilo najvažnije da bude premijer svih građana, navodi Tanjug.

Njegova ostavka je usledila nakon što je CDU pod njegovim rukovodstvom pretrpeo poraz bez presedana na nedavnim saveznim izborima, a Lašet je bio kandidat ove stranke za kancelara.

Lašet je ranije rekao da će se povući sa funkcije državnog premijera nakon izbora, čak i ako ne nasledi Merkelovu na mestu kancelarke. On će ostati vršilac dužnosti državnog premijera sve dok sutra ne počne svoj mandat poslanika u nemačkom saveznom parlamentu, odnosno Bundestagu.

Lašet se povukao sa mesta pokrajinskog premijera jer želi da se usredsredi na svoj poslanički mandat u Bundestagu. Prema Ustavu Severne Rajne-Vestfalije, poslanik Bundestaga ne može biti istovremeno i član pokrajinske vlade.

Lašet je izabrao Hendrika Vista da ga nasledi na mestu premijera Severne Rajne-Vestfalije. Ovaj 46-godišnjak trenutno je ministar saobraćaja Severne Rajne-Vestfalije i lider CDU u toj državi.

Očekuje se da će parlament Severne Rajne-Vestfalije u sredu izglasati Vista za premijera.

Video: Silazi sa vlasti, pa uzjahala konja: Merkelova dobila zlatni spomenik koji krije zanimljiv detalj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    25. oktobar 2021 | 15:55

    video je narod kada se smejao a na destine mrtvih bilo u poplavi a dosao je da ih obidje i ublazi bol trebala mu je samo jos muzika takvog nece narod za Bundeskazekara

  • A nas

    25. oktobar 2021 | 16:12

    je odveo unazad ne ponovili se vise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA