Crni rekordi, lokdaun, mere: Na istoku haos, na zapadu neizvesnost. Evropa ulazi u 2. pandemijsku zimu

Prema podacima evropskog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokrivenost vakcinom u istočnoj Evropi i Rusiji iznosi tek 24 posto

  • 67
Spora vakcinacija, vakcina, Evropa, korona virus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Lokdauni, porast broja slučajeva korona virusa i podeljenost oko vakcine obeležili su početak druge pandemijske zime u Evropi - donoseći haos u istočnim evropskim zemljama i neizvesnost ovima na zapadu.

Uprkos široj dostupnosti vakcina ove zime u odnosu na prošlu, Evropa je jedini deo sveta koji prijavljuje porast broja novih slučajeva korona virusa, rekla je u sredu Svetska zdravstvena organizacija. Ovo je treća uzastopna nedelja da je region zabeležio porast slučajeva.

Istočna Evropa i Rusija beleže sve veći broj obolelih i umrlih, do kog je najviše došlo zbog oklevanja ljudi da prime vakcinu. Prema podacima evropskog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokrivenost vakcinom u tom delu Evrope iznosi tek 24 posto.

Letonija (opet) u lokdaunu

Prošlog četvrtka Letonija je postala prva zemlja u EU koja je ponovo uvela lokdaun dok se zemlja bori sa skokom obolelih usled niske stope vakcinacije. Samo 56 posto ukupne odrasle populacije je primilo obe doze u poređenju sa proseka EU od 74,6 posto.

I zapadna Evropa suočava se sa porastom slučajeva uprkos tome što neke zemlje imaju gotovo univerzalnu pokrivenost vakcinom. Stopa kovid-19 incidencije u Nemačkoj porasla je u subotu na 100 novih infekcija na 100.000 stanovnika, prvi put od maja. Belgija i Irska beleže najveće stope obolelih u zapadnoj Evropi, prema ECDC-u, s incidencijama 325,76, odnosno 432,84 na 100.000 ljudi.

Ministar zdravlja Belgije rekao je u sredu da se zemlja nalazi u četvrtom talasu. Više od 85 posto odrasle populacije je u potpunosti vakcinisano, a vlasti kažu da je većina hospitalizovanih kovid pacijenata nevakcinisano, preneo je Reuters.

- Različite stope vakcinacije dovele su evropski istok i zapad na dva odvojena koloseka, ali zajedničko im je to što je stopa zaraze podstaknuta popuštanjem pandemijskih ograničenja, što hladno vreme tera ljude u zatvorene prostore i što je vrlo zarazni delta soj sada dominantan - rekao je za CNN dr Peter Drobac, stručnjak za globalno zdravlje na Poslovnoj školi u Engleskoj.

Vakcina i oklevanje

Broj slučajeva možda je visok u nekim zapadnim evropskim zemljama, ali zahvaljujući vakcinaciji, smrtni slučajevi i hospitalizacije zbog kovida-19 uglavnom su nepromenjeni u poređenju s istočnim zemljama.

Rumunija je u ponedeljak ponovo uvela noćni policijski čas i đake poslala na raspust na najmanje dve nedelje, dok je posedovanje zelenog vakcinacionog sertifikata obavezno za većinu aktivnosti, danima nakon što je zabeležila 19.25 smrtnih slučajeva na milion stanovnika - što je jedna od najvećih svetskih stopa smrtnosti od kovida-19 po stanovniku.

Susedna Ukrajina prijavila je u četvrtak najviši dnevni broj korona slučajeva od početka pandemije - 22.415 obolelih, nekoliko dana nakon što je predsednik Volodimir Zelenski pozvao građane da se vakcinišu, rekavši da je to jedini način da se spreči lokdaun.

- Postoje dva puta na ovoj raskrsnici - vakcinacija ili lokdaun. Svaki dan suočavamo se sa ovim izazovom i izborom. Ja sam potp uno protiv lokdauna zbog ekonomije - rekao je Zelenski.

Međutim, do petka su škole u žarištima zatvorene, a vlada je objavila da je kovid sertifikat ili negativan test potreban za pristup javnom prevozu u prestonici nakon što je broj smrtnih slučajeva za dan dostigao 614.

Rusija obara sve rekorde

Rusija prolazi kroz najgoru fazu pandemije. Moskva je u ponedeljak uvela lokdaun na 10 dana, dok su zvaničnici javno priznali da se zemlja suočava sa teškom zimom. U Rusiji je zabeleženo 37.930 novih slučajeva korona virusa u poslednja 24 časa, što je najveći dnevni broj od početka pandemije, saopštio je danas Krizni centar za borbu protiv korona virusa.

Ukupan broj zaraženih sada iznosi 8.279.573, preneo je TAS S. Prema podacima Kriznog centra, stopa rasta korona virusa u Rusiji iznosi 0,46 odsto.

Broj preminulih od kovid-19 u poslednjih 24 časa iznosi 1.069, što je za šest smrtnih slučajeva manje u odnosu na rekordan broj zabeležen u subotu, koji je iznosio 1.075.

- Naravno, nije učinjeno sve što je trebalo da se učini za informisanje i objašnjenje neizbežnosti i važnosti vakcinisanja, ali u isto vreme građani naše zemlje moraju da zauzmu odgovorniji stav i vakcinišu se - rekao je Dmitrij

Peskov, portparol predsednika Vladimira Putina, priznajući delimičnu odgovornost za niske stope cepljenja.

Nema srebrnih metaka

- Zapadna Evropa neće dosegnuti krizne nivoe iz bliže prošlosti, poput podizanja poljskih bolnica, jer su vakcine definitivno promenile situaciju i u tom smislu bi trebalo biti puno razloga za optimizam - rekao je Drobac.

Ujedinjeno Kraljevstvo, međutim, pokazuje da vakcine nisu srebrni metak, dodao je on.

Velika Britanija beleži najviše dnevnih slučajeva u zapadnoj Evropi nakon što je tokom leta ukinula gotovo sva pandemijska ograničenja. Zdravstveni stručnjaci i medicinske organizacije zamolile su britansku vladu da ponovo uvede mere poput obaveznog nošenja maski ili potvrda o vakcinaciji, poput drugih evropskih zemalja, kako bi se sprečilo uvođenje restriktivnih mera poput lokdauna.

Međutim, vlada je odbila takve mere uprkos tome što raste broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva. Odeljenja hitne pomoći širom Velike Britanije već se bore s dugačkim redovima ispred ambulanti. Britanski premijer Boris Džonson pozvao je građane starije od 50 godina i one koji su u visokom riziku od kovida-19 da prime treću dozu cepiva, prenosi CNN.

Irska: Kovid-potvrde ostaju na snazi

Dok Velika Britanija odugovlači s novim merama, Irska se suzdržava od ukidanja pandemijskih ograničenja zbog ponovnog porasta broja zaraženih uprkos tome što ima jednu od najvećih evropskih stopa cepljenja, 92 posto.

Tokom konferencije za novinare prošlog utorka irski premijer Majkl Martin rekao je da će kovid-potvrde ostati na snazi za sva okupljanja i događaje u zatvorenom prostoru, da će maske i dalje biti obavezne u zatvorenim javnim prostorima, a u ugostiteljskim objektima biće dopušteno posluživanje samo za stolovima.

- Evropa ne sme da odluta do lokdauna i stope smrtnosti kao prošle zime. Ne znamo u kakvoj ćemo epidemiološkoj situaciji biti za dva ili tri meseca i zato moramo da budemo malo oprezniji - rekao je u sredu Majk Rajan, izvršni direktor SZO-ovog programa za hitne zdravstvene slučajeve.

Video: Kako da za 5 minuta izvadite kovid propusnicu: Kompletno video uputstvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SLOBODAN

    25. oktobar 2021 | 17:59

    NALAZIMO SE SVI U RATU, SVETSKOM RATU GDE SE RATUJE SA VIRUSIMA. TRENUTNO JE DELTA DOMINANTAN, KOD KOJEG NI DVE DOZE VAKCINE NISU DOVOLJNE, MNOGO JE OPASNIJI I ZARAZNIJI OD PRVOG KOVID 19 VIRUSA, A NE TAKO DALEKO DOLAZI I DELTA PLUS, 10 - 15 PUTA JOŠ OPASNIJI OD DELTE... PODMETANJA POGREŠNIH NAČINA LEČENJA, BOTOVA KOJI TO PODRŽAVAJU, ČIJI JE TO POSAO, OKRUŽENJE SUSEDA KOJE TI U NAMANJU RUKU NE MISLI DOBRO, SVE TO JE NAŠA REALNOST. U OVOM RATU MORAŠ DA SAKUPIŠ SVA MIŠLJENJA, ZDRAVORAZUMSKI RAZMIŠLJAJ, SAKUPI SVE STRUČNJAKE, NEKA TI SVAKO KAŽE SVOJE MIŠLJENJE, NE DOZVOLI DA TI STAVLJAJU POVEZ PREKO OČIJU, JER ONDA U OVOM RATU NEMAŠ ŠTA DA TRAŽIŠ, NEMAŠ SANSE DA OSTANEŠ U ŽIVOTU, POJEŠĆE TE ZA DORUČAK... SVAKO DOBRO NAM ŽELIM, POZDRAV SVIMA...

  • Brundova osveta

    25. oktobar 2021 | 17:39

    Kad covek primi prvu dozu vakcine i zarazi se onda je izgovor kako se nije vakcinisao drugom dozom.Kad se vakcinise drugom i zarazi se onda kazu da nisu prosle dve nedelje.Ako stanje pocne da se pogorsava onda kazu da ce vakcina da ga zastiti od teze klinicke slike.Kad se dodje do teze slike onda kazu kako nece da umre jer ga vakcine stite.Kad umre onda je izgovor kako vakcine ipak ne pruzaju zastitu od 100 %.

  • Brundova osveta

    25. oktobar 2021 | 16:34

    Zatezi lanac-popustaj lanac.Zatezi lanac-popustaj lanac.Zatezi lanac-popustaj lanac.To uopste nema veze sa zdravljem.Zdravlje je samo izgovor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA