≫ 

Ptičiji grip u Kini mutirao: Ove godine više zaraženih, stručnjaci zabrinuti

Iako je broj zaraženih mnogo manji u odnosu na više stotina infekcija virusom H7N9 2017. godine, novi slučajevi su ozbiljni i mnogi oblici bolesti teži, a umrlo je najmanje šest ljudi

  • 0
Kina ptičji grip

Foto: Profimedia/STR/AFP

Nagli porast zaraženih ptičijim gripom u Kini ove godine izazvao je zabrinutost među stručnjacima, koji poručuju da je prethodno cirkulišući soj mutirao i da je sad zarazniji za ljude.

Kina je ove godine prijavila 21 slučaj infekcije podtipom H5N6 ptičjeg gripa, u poređenju sa samo pet prošle godine, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), prenosi Rojters.

Iako je broj zaraženih mnogo manji u odnosu na više stotina infekcija virusom H7N9 2017. godine, novi slučajevi su ozbiljni i mnogi oblici bolesti teži, a umrlo je najmanje šest ljudi.

- Rast broja zaraženih u Kini ove godine je zabrinjavajući. To je virus koji izaziva veliku stopu mortaliteta - izjavio je profesor komparativne patologije na Univerzitetu Erazmus u Roterdamu Tijs Kuiken.

Većina obolelih zarazila se u kontaktu sa živinom i za sada nema potvrđenih slučajeva prelaska infekcije sa čoveka na čoveka.

Iz SZO je saopšteno da je potrebna hitna dalja istraga kako bi se razumeli rizici i razlog povećanog broja zaraženih.

Video: Užasni snimci iz Kine, ljudi padaju po ulicama kao sveće

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA