Aleksandrovo telo identifikovano posle 40 godina: Žrtva je serijskog ubice "klovna"

Gejsi je 1980. godine osuđen zbog ubistva 33 dečaka i mladića. Pogubljen je 1994. godine smrtonosnom injekcijom

  • 0
Džon Vejn Gejsi serijski ubica Foto: Tanjug/AP

Posmrtni ostaci Frensisa Vejna Aleksandra pronađeni su pre više od 40 godina u podrumu ispod kuće zloglasnog serijskog ubice Džona Vejna Gejsija.

Decenijama je njegov identitet bio misterija, ali uz pomoć neprofitne grupe DNA Doe Project (DDP) i policije u području Čikaga, genetska genealogija je pomogla u rešavanju slučaja.

Prema saopštenju grupe, žrtvin zub je poslat u laboratoriju u Kaliforniji za ekstrakciju DNK. Uzorak DNK poslat je u laboratoriju u Alabami na sekvencioniranje.

- Pronađena su podudaranja DNK u opsegu drugog rođaka, što je omogućilo DDP-ovom timu dobrovoljnih genetičkih genealoga da konstruišu porodična stabla i identifikuju Frensisa Vejna Aleksandra kao kandidata za Gejsijevu žrtvu broj 5 - navodi DNA Doe Project.

Aleksandrovi ostaci pronađeni su 26. decembra 1978. godine ispod Gejsijevog doma severozapadno od Čikaga. Aleksandar je najverovatnije ubijen između 1976. i 1977. godine.

- Imao je nesreću da živi u području gde je Džon Vejn Gejsi počinio većinu ubistava, gde je ciljao većinu svojih žrtava. Takođe je imao nesreću da radio u području gde je Džon Gejsi ciljao specifičnu grupu ljudi - rekao je šerif okruga Kuk, Tom Dart.

Policija je rekla da je Aleksandar, koji je rođen u Severnoj Karolini i otišao u Čikago nakon što je živeo u Njujorku, imao 21 ili 22 godine kada je ubijen, prenosi CNN.

Nakon što je dobio DNK informacije od DDP, kancelarija šerifa je dobila DNK uzroke od Aleksandrove majke i polubrata. Njihova DNK je imala "snažnu genetsku povezanost" sa žrtvom pronađenom u Gejsijevoj kući, saopštila je šerifova kancelarija.

- Policija je takođe prošla kroz finansijske izveštaje, javne izveštaje, izveštaje sa obdukcije i druge podatke kako bi potvrdila da su žrtva broj 5 i Aleksandar ista osoba - kaže se u saopštenju kancelarije šerifa.

Aleksandrova porodica je o otkriću zvanično obaveštena u petak.

- Teško je, čak i posle skoro 45 godina, saznati sudbinu našeg voljenog Vejna. Ubijen je od ruke podlog i zlog čoveka. Naša srca su teška, naše saučešće ide porodicama drugih žrtava. Naša jedina uteha je što znamo da ubica više ne udiše isti vazduh kao i mi - navodi se u saopštenju porodice.

Džon Vejn Gejsi serijski ubica Džon Vejn Gejsi je ubio više od 30 dečaka i mladića Foto: Tanjug/AP

Gejsi je uhapšen u decembru 1978. godine. Vlasti su rekle da je tokom šest godina mamio žrtve u svoj dom. Tamo ih je vodio nakon što je im je obećavao konstruktivne poslove, drogu i alkohol, lažno se predstavljao kao policajac ili im je nudio novac za seks. Žrtve je često nalazio među autostoperima ili ljudima na autobuskim stanicama.

Nakon toga bi ih silovao i ubijao.

Čak 27 žrtava je pronađeno zakopano u praznom prostoru ispod njegove kuće. Druge su bile ispod garaže, a jedna je pronađena u dvorištu. Četiri žrtve je bacio u reku nakon što, kako je Gejsi rekao istražiteljima, više nije bilo mesta u podrumu.

Gejsi je 1980. godine osuđen zbog ubistva 33 dečaka i mladića. Pogubljen je 1994. godine.

Kancelarija šerifa okruga Kuk je 2011. godine pokrenula istragu kako bi identifikovala osam žrtava.

Vilijam Bandi i Džimi Hakenson identifikovani su 2011. i 2017. godine.

Još pet žrtava serijskog ubice je neidentifikovano.

Klovn Pogo

Najstrašniji i najmonstruozniji Gejsijev deo bio je u stvari njegov alter ego "Klovn Pogo". Krajem 1975. godine Gejsi se priključio lokalnom klubu "Jolly Jokers", dobrotvornoj organizaciji čiji su se članovi oblačili kao klovnovi na manifestacijama.

Uglavnom su posećivali bolesnu decu u bolnicama i ponekad se pojavljivali na dečjim rođendanima. Iako Gejsi nikad nije ubijao kao Pogo, taj karakter bio je deo njegove ličnosti i često ga je slikao u svojoj zatvorskoj ćeliji pre nego što je pogubljen.

Video: Snimak ubistva Srbina u Americi: Milanu su dvojica prišla na ulici i pucala u njega iz čista mira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA