≫ 

Oštre mere u Rumuniji stvorile redove na punktovima za vakcinaciju: "Svi ovo da urade"

Banu, koji radi kao vozač, otišao je da primi vakcinu kako bi mogao da "zaobiđe mere"

  • 1
Vakcina, vakcinacija, ilustracija Foto: Tanjug/AP

Ispred vakcinalnih punktova u Rumuniji danas su počele da se stvaraju gužve, dok u bolnicama gotovo da više nema slobodnih mesta za obolele od korona virusa.

Nove mere, koje je uvela rumunska vlada, naterale su mnoge građane ove zemlje, koja je među najgorima u Evropi kada je reč o broju vakcinisanih, da stanu u red i prime cepivo protiv korona virusa.

Dumitru Banu (55), vozač iz Bukurešta, otišao je danas da se vakciniše, kako bi mogao da "zaobiđe" nove mere koje su uvedene zbog korona virusa.

- Vakcinisao sam se zbog mera, kao što su policijski čas i ograničen pristup institucijama. Svima bih poručio da se vakcinišu, kako bismo se otarasili ove pandemije - rekao je Banu, prenosi Reuters.

Podsetimo, Rumunija se danima suočava sa porastom broja obolelih i umrlih od korona virusa, zbog čega su od ponedeljka, 25. oktobra na snazi nove epidemiološke mere.

Od juče je obavezno nošenje maski u zatvorenim i otvorenim javnim prostorima, osim za decu mlađu od 5 godina. Takođe, propisana je zabrana kretanja u periodu od 22-05 časova za nevakcinisana lica i lica koja nisu preležala bolest, uz pojedine izuzetke u slučaju potrebe posla, uz potvrdu poslodavca ili službenu legitimaciju, hitne medicinske pomoći uz unapred pripremljenu izjavu koja sadrži razlog kretanja, kupovine lekova, tranzita i drugih opravdanih situacija.

Kako će u narednih 30 dana izgledati život u Rumuniji i koliko im znači pomoć koju im je poslala Srbija, za Telegraf.rs je otkrio ambasador Srbije u Bukureštu, Stefan Tomašević.

Prema rečima Tomaševića, nove mere propisuju da od 21 do pet časova neće raditi prodavnice, kafići, restorani, biblioteke, knjižare, bioskopi, teretane, zatvoreni bazeni, igraonice, vašari, buvljaci, igrališta za decu, a uvodi se zabrana rada klubova i diskoteka.

- Trgovinske radnje, kafići i restorani će moći da primaju goste do maksimalno 50 posto kapaciteta, a ostale kategorije do 30 posto. Izuzetak su apoteke, benzinske pumpe, kućna dostava, organizovani prevoz lica i drumski prevoz tereta - rekao je ambasador za naš portal.

Rumunija je zabranila i privatna slavlja, koncerte, radionice, predstave, dok sportska takmičenja mogu da se održavaju bez prisustva gledalaca. Vršenje verskih obreda dozvoljeno je uz pridržavanje propisanih epidemioloških mera poput nošenja maske i održavanja distance.

Video: Da li će vakcina protiv korona virusa biti obavezna?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    26. oktobar 2021 | 20:54

    Ma mozete da uvodite sta hocete nema sanse da me naterate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA