≫ 

Evropi predstoji teška sezona gripa: Ove grupe više pogađa, Hrvatska već prešla "sezonski prag"

Soj gripa koji najviše cirkuliše ove godine, A(H3N2), više pogađa stare ljude i povezan je sa smanjenom efikasnošću vakcine protiv gripa

  • 1
seniorka, penzionerka, korona, prehlada, kijavica

Foto: Shutterstock

Stariji ljudi u Evropi bi se mogli suočiti sa teškom sezonom gripa, koja, kada se doda tekućoj pandemiji korona virusa, ima potencijal da optereti zdravstvene sisteme u EU, upozorava Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ta evropska agencija je saopštila da je u Hrvatskoj cirkulacija gripa već prešla sezonski prag, što je "neobično rano", prenosi portal "Politiko".

U međuvremenu, soj gripa koji najviše cirkuliše ove godine, A(H3N2), više pogađa stare ljude i povezan je sa smanjenom efikasnošću vakcine protiv gripa.

Rano otkrivanje tog podtipa je "pokazatelj da bi predstojeća sezona gripa mogla biti teška", izjavio je šef ECDC-ovog programa za grip Pasi Pentinen.

- Strmoglav porast infekcija gripom tokom tekuće pandemije kovida-19 bi mogao imati ozbiljne posledice po starije osobe i mogao bi dodatno opteretiti zdravstvene sisteme koji su već opterećeni kovidom-19 - dodao je Pentinen.

ECDC je primetio da su ograničenja u vezi sa pandemijom tokom prošlogodišnje sezone gripa skoro eliminisala širenje bolesti u bloku, sugerišući da su mere poput maski i distanciranja bile efikasne protiv gripa.

U međuvremenu, vakcinacija protiv koronavirusa i gripa pruža zaštitu od teških bolesti, rekao je Pentinen, dodajući da je ovo posebno važno za one koji rade u zdravstvu i staračkim domovima.

Video: 2 simptoma koja mogu ukazati na to da ste oboleli od koronavirusa, a ne od sezonskog gripa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA