Pentagon: Islamska država bi za šest meseci mogla da napadne SAD iz Avganistana

- Naša procena je da su talibani i Islamska država smrtni neprijatelji. Talibani su vrlo motivisani da ih napadnu. Tek treba da se proceni da li su za to sposobni - rekao je Kal koji procenjuje da se u Avganistanu trenutno nalazi nekoliko hiljada boraca ISIS-a

  • 1
Isis, islamska drzava

Islamska drzava / Foto: Profimedia

Zvaničnik Pentagona Kolin Kal saopštio je da podaci koje su prikupile obaveštajne službe pokazuju da bi Islamska država iz Avganistana, u roku od šest meseci, mogla da bude sposobna da napadne SAD, kao i da ima nameru to da učini.

Dok su američke snage bile aktivne u Avganistanu, borile su se i protiv talibana i protiv Islamske države. Sada Islamska država izvodi samoubilačke napade, a nedavno su džihadisti odrubili glavu jednom talibanskom borcu.

- Naša procena je da su talibani i Islamska država smrtni neprijatelji. Talibani su vrlo motivisani da ih napadnu. Tek treba da se proceni da li su za to sposobni - rekao je Kal koji procenjuje da se u Avganistanu trenutno nalazi nekoliko hiljada boraca ISIS-a.

Ministar spoljnih poslova u talibanskoj vladi Amir Kan Mutaki rekao je da će oni reagovati na pretnju boraca ISIS-a. On je dodao da neće dozvoliti da Avganistan bude ničija baza za napade na druge zemlje.

Kal je istakao da je Al Kaida iz Avganistana predstavljala veću pretnju, jer je bila povezana sa talibanima. Upravo te veze su izazvale intervenciju SAD u Avganistanu, nakon napada 11. septembra, prenosi Reuters.

Lideri Al Kaide pronašli su utočište kod talibana, a Kal je rekao da će toj organizaciji trebati godinu ili dve dana da se pripreemi za napade van Avganistana, odnosno za napade protiv Sjedinjenih Država.

Zvaničnik Pentagona naveo je da je cilj da se utiče na Islamsku državu i Al Kaidu, kako ne bi uspele da povrate snagu, što će, ipak, biti teško bez  zapadnih vojnika na terenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    26. oktobar 2021 | 22:28

    " Tek treba da se proceni da li su za to sposobni " - АЛИ су били способни да истерају Амере и енглешчиће... Нисмо ми те среће, неће напасти...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA