≫ 

SAD odobrila upotrebu Fajzer vakcine za decu uzrasta od 5 do 11 godina

Zvanični podaci iz SAD pokazuju da je 160 dece uzrasta od pet do 11 godina umrlo od korona virusa od početka pandemije

  • 5
Vakcina vakcinacija korona dete tinejdzer Foto: Shutterstock

Američka vlada dozvolila je da se vakcina Fajzer/BioNTech daje deci uzrasta od pet do 11 godina.

Stručnjaci Uprave za hranu i lekove (FDA) podržali su taj potez u utorak, otvarajući put za hitno odobrenje u roku od nekoliko nedelja.

Kompanija je u septembru saopštila da su rezultati istraživanja pokazali da je ocva vakcina bezbedna za decu u toj starosnoj grupi, piše BBC.

SAD su do sada davale ovu vakcinu onima koji imaju 12 i više godina. Najnovija odluka direktno utiče na oko 28 miliona dece u SAD.

Savetodavni komitet FDA za vakcine i srodne biološke proizvode utvrdio je danas da su koristi od uzimanja ove vakcine veće od rizika.

Očekuje se da će FDA odobriti nalaze komiteta, otvarajući put direktoru CDC-a da preporuči da vakcinacia dece počne već početkom sledećeg meseca.

Zvanični podaci iz SAD pokazuju da je 160 dece uzrasta od pet do 11 godina umrlo od korona virusa od početka pandemije. Ukupno, ova zemlja je zabeležila blizu 740.000 smrtnih slučajeva od ovog virusa.

Poređenja radi, Velika Britanija je počela da primenjuje vakcinu za decu uzrasta od 12 do 15 godina. Glavni medicinski službenici u zemlji preporučuju jednu dozu vakcine za decu u toj starosnoj grupi, iako se pristupi razlikuju u drugim zemljama.

Video: Premijerka ima odgovor: Da li će deca do 11 godina u Srbiji dobiti vakcinu protiv korone?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super!!!

    26. oktobar 2021 | 23:09

    Kod nas odma u ponedeljak 01.11.2021. Da se spasi mladost nasa.😀

  • Munch

    27. oktobar 2021 | 00:10

    Šta ćemo s miokarditisom? U odrasloj populaciji, miokarditis je prepoznat kao neželjeni efekat fajzer vakcine. Ko nam garantuje da u dečjoj populaciji neće doći do još nekog neželjenog efekta? Zašto da rizikujem miokarditis kod svog potpunog zdravog deteta?Da zaštitim matorane od 65+? Valjda treba obrnuto da bude.

  • xxx

    27. oktobar 2021 | 01:58

    Bolest!!!!!!!!!! Nek pelcuju svoju,nasu nece sigurno!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA