≫ 

Vakcinisani Australijanci putovaće bez ograničenja od 1. novembra, prvi put posle 18 meseci

Čak i sa izbijanjem Delta infekcija, Australija je prošla bolje od mnogih uporedivih zemalja

  • 2
Australija, Sidnej Foto: Pixabay

Svi potpuno vakcinisani državljani i stalni stanovnici Australije, moći će da napuste zemlju bez posebnih uslova od 1. novembra, saopšteno je danas, pošto je vlada odlučila da ublaži epidemiološka ograničenja zbog povećanja stope imunizacije protiv korona virusa.

Australijanci nisu mogli da putuju u inostranstvo više od 18 meseci bez odobrenja vlade, dok hiljade potpuno vakcinisanih stanovnika koji žive u inostranstvu nisu mogli da se vrate, zbog ograničenja dolazaka kako bi se usporilo širenje kovid-19, prenosi Rojters.

Očekuje se da će se mnogi od njih vratiti nakon što Sidnej i Melburn ukinu pravila karantina za vakcinisane putnike od 1.novembra.

Od drugih gradova, koji su uglavnom bez virusa, očekuje se da ublaže svoja granična pravila kada se dostignu više stope imunizacije.

Australijski regulator za lekove je, u međuvremenu, privremeno odobrio dodatnu dozu vakcine protiv kovid-19 kompanije Fajzer za osobe starije od 18 godina, pošto su se nivoi imunizacije prvom dozom kod ljudi starijih od 16 godina približili 90 odsto.

Federalni ministar zdravlja Greg Hant rekao je da se očekuje da će uvođenje treće doze početi do 8. novembra kada vlada dobije preporuke od tehničke savetodavne grupe za vakcinaciju u zemlji.

Odluka o ukidanju zabrane putovanja od sledeće nedelje dolazi nakon što je Singapur u utorak saopštio da će dozvoliti ulazak bez karantina putnicima vakcinisanim protiv kovid-19 iz Australije od 8. novembra.

Treći talas infekcija podstaknut Delta varijantom nametnuo je zatvaranje u najvećim gradovima Australije, Sidneju i Melburnu, i oba su postepeno ublažavala mere kako su napredovali prema svojim ciljevima u vakcinaciji.

Čak i sa izbijanjem Delta infekcija, Australija je prošla bolje od mnogih uporedivih zemalja, sa do sada ukupno oko 164.000 obolelih i 1.669 smrtnih slučajeva.

Država Viktorija prijavila je 1.534 nova slučaja u sredu, u odnosu na 1.510 dan ranije, dok su oni u Novom Južnom Velsu oni porasli na 304 sa 282, koliko je bilo u utorak.

Video: Svet danima obilaze snimci korona haosa u Melburnu: Policija hapsi antivaksere?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    27. oktobar 2021 | 10:09

    Da, oni nisu puštali svoje vakcinisane građane (koji su se zatekli u inostranstvu, da se vrate), a Srbija je pustila 100000 indijaca u kovid turizam. "Bravo" za naš "krizni štab". Srbija je u jeku pandemije puštala ljude sa svih strana sveta da ulaze u Srbiju, da se vakcinišu.

  • Ana

    27. oktobar 2021 | 10:30

    Putovace ali gde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA