≫ 

Šamar EU Poljskoj: Moraće da plaćaju milion evra dnevno

Prema saopštenju Evropskog suda pravde, razlog za taj potez je dosadašnje odbijanje zemlje da sprovede odluke najviših sudova o kontroverznim reformama pravosuđa

  • 4
EU zastava evropska unija evropske unije

Foto: Pixabay

Vrhovni sud EU naložio je Poljskoj da plaća kazne od milion evra dnevno zbog nepridržavanja evropske presude o reformi pravosuđa u Varšavi, javljaju svetski mediji.

Prema saopštenju Evropskog suda pravde, razlog za taj potez je dosadašnje odbijanje zemlje da sprovede odluke najviših sudova o kontroverznim reformama pravosuđa.

Konkretno, reč je o nalogu da se zaustavi rad spornog disciplinskog tela za kažnjavanje sudija. Prema presudama Evropskog suda pravde, ta aktivnost nije kompatibilna sa pravilima EU o nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa, piše "Zidojče cajtung".

Sud je saopštio da je kazna neophodna "kako bi se izbegla ozbiljna i nepopravljiva šteta po pravni poredak Evropske unije i vrednosti na kojima je ta unija zasnovana, posebno vladavina prava“.

Finansijske sankcije Poljskoj zatražila je 9. septembra komisija EU odgovorna za praćenje vladavine prava u EU. Sankcije će trajati dok Poljska ne ispuni naloge Evropskog suda pravde.

Video: Sukobi na protestima u Poljskoj, više uhapšenih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koja EU

    27. oktobar 2021 | 14:16

    to radi nemacka I francuska

  • Доц

    27. oktobar 2021 | 14:57

    Ми да смо на место Пољске да нам Еу лупи шамар окренули би смо другу страну па нек ударају па онда опет другу страну па удри и све тако док се не уморе.

  • nikolas

    27. oktobar 2021 | 16:15

    I POLJACI CE IZACI IZ EU USKORO !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA