Majli: Kinesko testiranje hipersoničnog oružja je značajno i zabrinjavajuće

Dva puta tokom proteklog leta kineska vojska je testirala svemirske hipersonične rakete programirane da obiđu krug oko planete pre nego što se s dodatnim ubrzanjem iz neočekivanog pravca obruše ka cilju

  • 2
Kina, kineska raketa

Foto: Tanjug/AP

Najviši američki vojni oficir, general Mark Majli, dao je prvu zvaničnu potvrdu kineskog testa hipersoničnog oružja i rekao da je to vrlo značajan, ali i zabrinjavajući tehnološki događaj.

Pentagon se do sada trudio da izbegne zvanična oglašavanja oko proba koje je Peking vršio ovog leta, o čemu je prvi izvestio Fajnenšel tajms, iako su predsednik Džozef Bajden i drugi zvaničnici izrazili ranije opštu zabrinutost zbog razvoja kineskog hipersoničnog oružja, javio je Rojters a prenosi Tanjug.

- Ono što smo videli bio je veoma značajan događaj testiranja hipersoničnog sistema oružja. I to je veoma zabrinjavajuće. Ne znam je li to baš trenutak kao Sputnjik, ali mislim da je vrlo blizu tome -  rekao je u intervjuu koji je emitovan u sredu načelnik američkog Združenog generalštaba, misleći na lansiranje satelita od strane Sovjetskog Saveza 1957, što je značilo njihovo značajno vođstvo u takozvanoj “svemirskoj trci” sa SAD, koja je obeležila to doba.

Dva puta tokom proteklog leta kineska vojska je testirala svemirske hipersonične rakete programirane da obiđu krug oko planete pre nego što se s dodatnim ubrzanjem iz neočekivanog pravca obruše ka cilju.

U razgovoru s novinarom Fajnenšel Tajmsa, dobro upućeni izvor iz obaveštajne zajednice tvrdi kako je tokom prvog testiranja raketa promašila cilj za oko 40 kilometara.

Dok su neki američki političari i komentatori bili uznemireni očiglednim napretkom Kine, Peking je demantovao izveštaje o probama, insistirajući da je u pitanju testiranje svemirske letelice za višekratnu upotrebu.

Video: Čudo izraelske odbrane: Gvozdena kupola obara rakete, dronove a hvata i granate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    28. oktobar 2021 | 08:43

    Дабоме! Само ВИ имате на то право. Кинези, стидите се!!!

  • nikolas

    28. oktobar 2021 | 08:37

    KINA POSTAJE EKONOMIJA BROJ 1 I VODECA VOJNA SILA U SVETU I PORED KINOFOBIJE NA ZAPADU !!!! NEMA VISE SVETSKOG SERIFA -STO JE DOBRO ZA SLOBODAN SVET !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA