Pogranični gradovi u Kini uvode stroge korona mere, a u zemlji registrovana 23 slučaja

Kina je za poslednja 24 sata prijavila 23 lokalna simptomatska slučaja

  • 2
Kina korona virus Foto: Tanjug/AP

Nekoliko pograničnih gradova na severoistoku Kine počelo je da pooštrava mere protiv kovid-19, ograničavajući putovanja i okupljanja na javnim mestima, dok se Kina bori protiv epidemije koja pogađa uglavnom sever zemlje.

Kina je za poslednja 24 sata prijavila 23 lokalna simptomatska slučaja, pokazali su današnji zvanični podaci, što je manje od 50, zabeleženo dan ranije, čime je ukupan broj porastao na 270, od 17. oktobra, kada je počela aktuelna epidemija, prenosi Rojters.

Iako je taj broj mali u odnosu na mnoga žarišta izvan Kine, širenje na više od deset provincijskih oblasti i politika nulte-tolerancije primorali su lokalne zvaničnike da pooštre ograničenja, ponovo potiskujući uslužni sektor, uključujući turističke i ugostiteljske kompanije.

U severoistočnoj provinciji Hejlungđang, koja deli granicu sa Rusijom, grad Heihe je juče otkrio jedan lokalni potvrđeni slučaj, plus tri asimptomatska slučaja, koje Kina računa odvojeno od pacijenata sa potvrđenim simptomima.

Grad od 1,3 miliona, uveo je, kao i još neki u toj provinciji, obustavu proizvodnih aktivnosti i poslovanja u urbanim sredinama, osim osnovnih, a zabranjen je ulazak i izlazak iz tih područja iz neprioritetnih razloga i obustavljen autobuski i taksi prevoz.

Prema lokalnim medijima, takođe su prekinuti letovi iz grada i neke železničke usluge, a ostaje nejasno kako je nastalo žarište u Heiheu i da li je neko od zaraženih povezan sa epidemijama u drugim regionima.

Visoka stopa vakcinacije u Kini bi u principu mogla da omogući prelazak na manje ometajuću epidemijsku strategiju, poštoje prema podacima od 23. oktobra, 76 odsto od 1,41 milijarde stanovnika Kine primilo kompletne doze.

Video: Dr Kon otkrio da li treba da strahujemo od novog soja korona virusa - delta plus?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    28. oktobar 2021 | 11:21

    Sreca da nemaju nase mere imali bi milon dnevno garant.

  • Koks

    28. oktobar 2021 | 10:08

    Strogi karantin,onaj po definiciji bi pomogao Kini,on nije primenjen ,tako da priča se širi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA