≫ 

Američki novinar u Mjanmaru osuđen na 11 godina zatvora

U pritvoru bio duže od pet meseci

  • 2
Mjanmar, protesti, demonstracije Foto: Tanjug/AP

Vojni sud u Mjanmaru osudio je američkog novinara Denija Fenstera na 11 godina zatvora, piše CNN, pozivajući se na Fensterovog advokata.

Ovaj 37-godišnji novinar iz Detroita u Mičigenu, u pritvoru je u Mjanmaru više od pet meseci. Od hapšenja 24. maja odbijena mu je kaucija i zadržan je u zatvoru Insein, u najvećem gradu u zemlji Jangonu.

Na sudskom ročištu u petak, njegov advokat rekao je da je Fenster proglašen krivim po tri optužbe koje je protiv njega podnela vojska Mjanmara, koja je preuzela kontrolu nad zemljom u puču 1. februara.

Te optužbe uključuju kršenje viza, nezakonito udruživanje s ilegalnom grupom i huškanje prema članu 505a Krivičnog zakona Mjanmara, prema kom je objavljivanje ili širenje komentara koji "izazivaju strah" ili šire "lažne vesti" krivičnom delo. Fenster je takođe dobio kaznu u lokalnoj valuti u vrednosti od 50 dolara.

Fenster je jedan od oko 100 novinara pritvorenih nakon puča. Oko 30 ih ostaje iza rešetaka. Ranije ove sedmice podnesene su mu dve nove krivične prijave prema državnim zakonima o pobuni i terorizmu, koji predviđaju maksimalnu kaznu doživotnog zatvora, rekao je njegov advokat.

One uključuju optužbe prema članu 124a Krivičnog zakona Mjanmara, koji predviđa kaznu od sedam do 20 godina zatvora za pokušaj izazivanja mržnje, prezira ili nezadovoljstva prema vladi i vojsci.

Druga optužba je po članu 50a Zakona o borbi protiv terorizma, prema kojem je kontakt sa službeno označenim "terorističkim" grupama zločin. Prema optužbi za terorizam, Fenster bi se mogao suočiti s najmanje 10 godina zatvora i maksimalnom doživotnom zatvorskom kaznom ako bude osuđen, prema njegovom advokatu i smernicama za odmeravanje kazne u Mjanmaru.

Nije odmah jasno zašto su optužbe podignute protiv bivšeg glavnog urednika Frontier Myanmar, nezavisnog novinskog medija koji je pokrivao aktualnosti, poslovanje i politiku u Mjanmaru. Fenster je uhapšen na međunarodnom aerodromu Yangon dok je pokušavao da napusti zemlju da vidi svoju porodicu u Sjedinjenim Državama.

CNN Business obratio se vojsci Mjanmara za komentar, objavio je medij.

Video: Instruktorka snimala svoj trening, a iza su se spremali za puč

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko iz mase

    12. novembar 2021 | 09:20

    Sta je trazio tamo??....tipicna americka prica..gurao nos gde mu nije mesto i sirio laznu americku demokratiju i lazna ljudska prava...americki olos ..kamo srece da ih svuda tako hapse

  • Goran.

    12. novembar 2021 | 10:06

    Kakva god bila država ali drži do sebe i ne vodi podaničku politiku, ulizivanja belosvetckim scikesama i licemernim "demokratama" U njihovoj kući je tako,poštuj kućni red i ne širi svoj otrov duplih standarda, laži,"demokratije" kome se nesviđa napolje ili u đorku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA