Američki novinar pre 3 dana osuđen na 11 godina zatvora u Mjanmaru, danas je pušten

U narednih dan i po vratiće se u SAD

  • 0
Danny Deni Fenster novinar Mjanmar Foto: Tanjug/AP

Američki novinar Deni Fenster pušten je iz zatvora u Mjanmaru, objavio je u ponedeljak njegov poslodavac, samo tri dana nakon što je osuđen na 11 godina zatvora zbog podsticanja na kršenje zakona o imigraciji i terorizmu.

Vest je na Tviteru objavio Sonny Swe, izdavač onlajn časopisa Frontier Myanmar za koji je Fenster radio, bez ikakvih drugih pojedinosti. Drugi izvor iz časopisa potvrdio je tu informaciju.

Okolnosti puštanja novinara na slobodu nisu jasne.

Portparol vojske MjanmaraZav Min Tun rekao je za CNN da je novinar "pušten i deportovan".

- Kasnije ćemo objaviti detalje zašto je pušten - dodao je on.

Prema saopštenju koje je objavio bivši guverner Novog Meksika i bivši američki ambasador pri UN Bil Ričardson, koji je u privatnoj humanitarnoj poseti zemlji, Fenster će se u SAD "vratiti preko Katara u narednih dan i po".

Fensterova porodica, američka ambasada u Jangonu i portparol mjanmarskih vojnih vlasti nisu odgovorili na zahtev za komentarom.

Fenster (37) je uhapšen u maju kada je pokušao da napusti zemlju, koja je u haosu od vojnog udara 1. februara, i poseti porodicu u SAD.

Fenster je jedan od oko 126 novinara ili medijskih radnika zatvorenih od vojnog udara, prema UN. Oko 47 je i dalje iza rešetaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA