Promenio veru i ime, bio pica majstor, već je poznat policiji: Ko je bombaš samoubica iz Liverpula?

Njegovi prijatelji su u izjavi za medije rekli da je Almeni rođen kao Emad al- Svilmin, otac mu je Sirijac, a majka poreklom iz Iraka, gde je i proveo veći deo života

  • 1
Enzo Almeni Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial

Policija veruje je utvrdila identitet muškarca koji je u nedelju izveo teroristički napad ispred bolnice u Liverpulu, a u pitanju je Enco Almeni (32). U međuvremenu mediji u Velikoj Britaniji otkrili su nekoliko interesantnih informacija o njemu. 

Britanska štampa navodi da je Almeni u Britaniju došao iz Iraka pre nekoliko godina, a u međuvremenu je 2017. godine prešao u hišćanstvo i to baš u katedrali za koju se veruje da je želeo da napadne. U tom trenutku 1.200 veterana i vernika bilo je u katedrali kako bi obeležili Dan sećanja.

Njegovi prijatelji su u izjavi za medije rekli da je Almeni rođen kao Emad al- Svilmin, otac mu je Sirijac, a majka poreklom iz Iraka, gde je i proveo veći deo života.

Enzo Almeni Enco je godinama živeo u Liverpulu po dolasku iz Iraka Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial

On je od ranije poznat policiji, budući da je 2014. godine uhapšen sa nožem u rukama kada je saznao da mu je odbijen zahtev za azil. On je nakon ovog incidenta nekoliko meseci proveo na psihijatrijskoj klinici.

Prijatelji takođe dodaju da je Almani bio veliki ljubitelj trka, a zbog vozača i kreatora Ferarija je i promenio ime, kako bi njegovo ime i prezime zvučalo više zapadnjački prilikom prijave za azil, prenosi Daily Mail.

Od dolaska u Britaniju najviše vremena proveo je živeći u Liverpulu. Godinama su mu volonteri hrišćanske ctkve pomagali da preživi, budući da oni pomažu svim tražiocim azila. 

Neko vreme radio je kao pica majstor, kako bi zaradio za život.

Jedan pobožni bračni par Malkom i Elizabet Hičkot, ponudili su mu krov nad glavom pa je neko vreme živeo sa njima u naselju Egburt u Liverpulu.

Malkom Hičkot, bivši britanski vojnik, rekao je u ispovesti za Mail Online da je Enca upoznao u katedrali 2015. godine, kada je on izrazio želju za prelazak u hrišćanstvo.

-  Pohađao je kurs koji olakšava razumevanje hrišćanske vere i završio ga je u novembru 2015. godine. To mu je pomoglo da se bolje informiše i donese odluku o promeni vere. Neko vreme je živeo kod mene i žene, bio je siromašan, žena i ja smo ga primili - kaže Malkom.

Policija je saopštla da je on neko vreme boravio u hostelu za tražioce azila, a zatim je iznajmio prostor u kom je, kako se pretpostavlja sa još trojicom muškaraca pravio bombu koju je prikačio oko sebe. 

Istražitelji su u međuvremenu nastavili da pretražuju njihov "štek", odakle je Enco i nazvao taksi. Osam obližnjih kuća je odmah evakuisano, a policajci su u ponedeljak pod kontrolisanim uslovima detonirali još jednu napravu koja je oduzeta sa imanja u obližnjem Sefton parku iz, kako su naveli, mera predostrožnosti.

Glavni inspektor na ovom slučaju Endrju Miks rekao je da je istraga još u toku, ali da za sada čvrsto veruju da je upravo ovaj 32- godišnjak napadač koji se razneo u taksiju.

Podsetimo, eksplozija taksi vozila ispred bolnice u Liverpulu u nedelju proglašena je tokom dana "terorističkim incidentom", saopštila je britanska policija, dodajući da motiv nije poznat.

Improvizovanu eksplozivnu napravu je u automobilu nosio putnik, koji je poginuo u eksploziji.

Kako se za sada čini taksista je bio talac samoubice kao i da je jednom čoveku dao znak da ne prilaze automobilu, jer se na snimku vidi kako nekoliko sekundi nakon eksplozije čovek pritrčava vozilu i izvlači ga iz njega.

Nezvanično, taksista Dejvid Peri (45) je rizikujući svoj život, zaključao napadača i time ga sprečio da uđe u zgradu bolnice i aktivira eksplozivnu napravu.

U saopštenju policije se dodaje da je muškarac, koji se nalazio u vozilu, proglašen mrtvim na licu mesta, dok je vozač povređen.

Trojica muškaraca u dvadesetim godinama su u nedelju uhapšena u vezi sa ovim incidentom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • љиљана

    18. novembar 2021 | 03:31

    Вук длаку мења, али ћуд никада.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA