Kako je delta soj korona virusa u Japanu misteriozno nestao?

Poslednjih nekoliko dana Japan ima svega 170 slučajeva novozaraženih dnevno, a nizak je i broj preminulih

  • 4
Japan Tokio koronavirus Foto: Tanjug/AP

Peti talas korona virusa u Japanu praktično je nestao,a brojni naučnici ostali su zbunjeni i pokušavaju da objasne kako se to dogodilo. 

Sredinom avgusta Japan je zabeležio porast slučajeva infkcije korona virusom beležeći više od 23.000 novozaraženih dnevno. Poslednjih nekoliko dana te brojke spale na svega 170 slučajeva novozaraženih dnevno, a nizak je i broj preminulih.

Mnogi ovaj pad pripisuju visokoj stopi vakcinacije, obaveznom nošenju maski u javnosti, kao i drugim epidemiološkim merama. Međutim, brojni naučnici kažu da je ovaj pad bio značajniji u odnosu na druge zemlje koje su imale sličnu situaciju.

Izuri Inoe, genetičar japanskog Nacionalnog instituta za genetiku, veruje da je Japan imao sreću i svedočio je tome da je delta varijanta korona virusa uglavnom iskorenila druge varijante pre nego što jeuništila i samu sebe.

On sa kolegama duže vreme proučava mutacije korona virusa, odnosno kako na njih utiče protein nsp14, koji je ključan za razmnožavanje virusa, prenosi RT.

RNK virusi, poput novog korona virusa, obično imaju visok nivo mutacija što im pomaže u brzom prilagođavanju na promene u okolini. ali, ovo i povećava mogućnost za takozvanu katastrofalnu grešku, odnosno za situaciju kad se loše mutacije sakupe i zajedno izazovu izumiranje određene varijante. Čini se da pomenuti protein nsp14 na neki način pruža pregled grešaka i tako pomaže genomu virusa da ostane ispod praga katastrofalne greške.

Šta se dogodilo u Japanu?

Naučnik smatra, da je u slučaju petog talasa u Japanu, nsp14 delta varijante zakazao u tom zadatku, s obzirom na genetsku studiju uzoraka prikupljenih između juna i oktobra ove godine.

Suprotno očekivanju njegovog tima, u uzorcima je primećen nedostatak genetske raznovrsnosti, dok su mnogi uzorci imali genetske promene na području koje se naziva A394V, koje je povezan sa proteinom nsp14.

- Bilo smo doslovno zatečeni kad smo ovo otkrili. Delta varijanta je u Japanu bila veoma zarazna pa je tako potisnula sve druge varijante. Ipak, kako su se mutacije nakupljale, verujemo da je s vremenom postala manjkav virus koji više nije mogao da se replikuje - kaže Izuri.

Ova teorija mogla bi da bude relevantna i za prethodni SARS soj, koji je pronađen 2003. godine i da ponudi objašnjenje zašto se on nije izzvao pandemiju. Ali, to bi takođe bilo teško da se potvrdi jer se epidemija završila relativno brzo, pa zato nisu  prikupljeni genetski podaci potrebni za testiranje ove teorije i na tom soju.

I dalje ostaje nejasno zašto je baš Japan imao sreću jer se ništa slično sa novim korona virusom nije dogodilo u drugim azijskim zemljama, poput Južne Koreje, čija je populacija genetski veoma bliska Japancima.

Mutacije na virusu koje su Izuri i njegove kolege otkrili registrovane su u još najmanje 24 druge zemlje. Izuri i njegov tim planiraju da svoje otkriće objave do kraja novembra.

Čak iako se njegova teorija o prirodnom izumiranju potvrdi, to u najboljem slučaju znači predah za japansko stanovništvo jer će vremenom druge, uspešnije varijante pronaći svoj put do ove zemlje iako bi trenutne epidemiološke mere  i kontrola imigracija mogle značajno da odlože pojavu novih varijanti, tvrdi Izuri.

U međuvremenu Tokio se priprema za novi talas korona virusa i sprema se da nauči kako da živi sa virusom. Vlada navodno planira da ublaži ograničenja za putovanja većem broju ljudi, a takođe se planira da se broj osoba koji sme da uđe u zemlju na dnevnom nivou sa 3.500 poveća na 5.000 osoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zato

    23. novembar 2021 | 09:51

    Sto su odobrili ivermektin za lecenje

  • Zorz

    23. novembar 2021 | 05:51

    Na isti nacin kako se i misteriozno pojavio

  • Panda

    23. novembar 2021 | 00:09

    Zato sto je Japancima vise dojadilo da se zaeb avaju sa time.Imaju pametnija posla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA