≫ 

Štite zemlju, šire uticaj i provociraju NATO: Zašto Rusiji ne može niko ništa u Crnom moru?

U naoružanju Crnomorske flote se nalaze tri raketne fregate klase "Admiral Grigorovič", stražarski brodovi klase "Krivak", raketni kruzer "Moskva", kao i šest novih dizel-električnih podmornica. Na moru ih podržava veliki broj pomoćnih brodova koji jačaju mogućnosti Ratne mornarice

  • 1
Rusija Putin Lukašenko, Crno more, Russia Belarus Foto: Tanjug/AP

Kolumnista američkog lista „Biznis insajder“ Konstantin Atlamazoglu ukazao je na strateški značaj Crnomorskog regiona koji spaja Kavkaz sa Evropom.

- Ovde se nalaze ruske luke koje ne mogu da se zalede. Crno more zauzima važno mesto u arhitekturi odbrani Moskve. Nadmoć u ovim vodama ne samo da osigurava bezbednost zemlje, već joj omogućava da širi svoj uticaj i izaziva NATO - piše autor.

Ratna mornarica Severnoatlantske alijanse pojačala je svoje prisustvo u regionu, međutim, geografska ograničenja i međunarodno pravo stvaraju prepreke za borbu protiv Rusije, dok su ostale države inferiorne u odnosu na njene vojne mogućnosti, požalio se on.

Rumunija poseduje tri fregate, sedam korveta, staru podmornicu klase "Kilo" i pomoćne brodove. Kako je naveo kolumnista, ni u Bugarskoj nije bolja situacija. Njena Ratna mornarica se sastoji od četiri fregate, tri korvete i minolovaca. Ukrajina pokušava da obnovi svoje pomorske snage, a Gruzija ima samo obalsku stražu, pojašnjava se u članku.

Ruski vojni avion MIG 29 Ruski borbeni avioni gospodare nebom iznad Crnog mora Foto: Profimedia/Sergei Savostyanov/TASS

- Turska ima značajnu i borbeno spremnu flotu, međutim, njeni dobri odnosi sa Moskvom i otuđenost od NATO-a izazivaju sumnju u njenu privrženost Alijansi - ubeđen je Atlamazoglu, prenosi Sputnik.

Prema njegovom mišljenju, Crno more se pretvorilo u "rusko jezero". Rusija je sprovela nekoliko reformi 2008. godine i u periodu 2011-2020. godine nakon kojih je Ratna mornarica postala okretnija. U naoružanju Crnomorske flote se nalaze tri raketne fregate klase "Admiral Grigorovič", stražarski brodovi klase "Krivak", raketni kruzer "Moskva", kao i šest novih dizel-električnih podmornica. Na moru ih podržava veliki broj pomoćnih brodova koji jačaju mogućnosti Ratne mornarice, navodi se u materijalu

 Moskva takođe povećava i broj sistema za takozvanu zonu bezbednosti u Crnom moru (Anti-Access/Area Denial, A2AD). Reč je o obalskim protivbrodskim raketama, operativno-taktičkim kompleksima, radarima i protivvazduhoplovnoj odbrani.

Pored toga, pomorska flota je dopunjena nedavno formiranim 22. vojnim korpusom na Krimu i sa dve vazduhoplovne divizije koje se takođe nalaze na poluostrvu. Oni će pomoći da se zaštite ruski brodovi i da odvrate neprijateljsku vojsku, zaključio je novinar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DENI

    23. novembar 2021 | 09:52

    Samo ostro protiv 4 raiha i ulizica, da nije kralja Putuna, sta bi tek lopine radile.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA