≫ 

"To je mešanje u naše unutrašnje stvari": Najmanje 25 odsto nastave u katalonskim školama biće na španskom

Katalonska vlada se žalila na takvu odluku, ali španski Vrhovni sud ju je u utorak potvrdio

  • 0
Španski parlament, Španija, Vlada Španije Foto: Shutterstock

U Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika na severoistoku Španije, najmanje 25 posto nastave u školama izvodiće se na španskom jeziku, odlučio je sud u utorak, prenosi Hina.

Katalonska vlada zagovara nezavisnost Katalonije i želi da se u osnovnim i srednjim školama predaje isključivo na katalonskom jeziku što je odbio Viši sud Katalonije, naloživši da se najmanje 25 posto nastave mora održavati na španskom jeziku. Katalonska vlada se žalila na tu odluku, ali španski Vrhovni sud ju je u utorak potvrdio.

- To je mešanje u naše unutrašnje stvari i nepoštovanje našeg obrazovnog sistema - izjavio je predsednik katalonske vlade Pere Aragones u Barseloni.

Katalonija od 1978. godine ima status autonomne pokrajine sa sopstvenom vladom, parlamentom i policijom, dok španska vlada upravlja spoljnom, odbrambenom i fiskalnom politikom. U Kataloniji su službeni jezici i španski i katalonski.

Video: Haos u Barseloni: Demonstranti okupirali ceo grad

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA