Završena obdukcija putnika iz autobusa smrti u Bugarskoj: Poznato od čega su umrli

Najverovatniji uzrok nesreće je ljudska greška

  • 0
Bugarska autobus nesreća zapalio se Foto: Tanjug/AP

Obdukcija je pokazala da su svi umrli od gušenja, a ne od udarca. To znači da su bili živi u vreme požara, rekao je na konferenciji za novinare Borislav Sarafov, zamenik bugarskog glavnog tužioca i direktor Nacionalne istražne službe povodom tragičnog događaja na auto-putu Struma u Bugarskoj, gde je život izgubilo 46 ljudi.

- Konačnu procenu uzroka nesreće daće konačna analiza, ali vodeća verzija u ovom trenutku je ljudska greška - kao uzrok nesreće - dodao je Sarafov.

Sarafov je istakao da se nastavljaju pregledi i analize autobusa koje treba da daju odgovor na razloge i način izbijanja požara, kao i za analizu saobraćaja zbog kojih je autobus napustio putanju kretanja.

Sarafov je naglasio da u medijima vidi mnogo spekulacija i da, iako se posle događaja videlo 15 ili 20 očevidaca, svedoka događaja zapravo nema, prenosi Telma.mk.

- Najpre su saslušana dva putnika u autobusu, koji su bili budni u trenutku udesa. I jedni i drugi daju objektivne informacije, pojedinačno se ispituju i njihovi iskazi se poklapaju, zbog čega ih smatramo izuzetno tačnim - rekao je Sarafov.

Verzije o terorističkom aktu i naftnim cevima, kao mogućim uzrocima nesreće, razmotrene su, ali su kategorično odbačene, rekao je Sarafov.

- Pronađene su tri cevi. Tri trube nisu bile pune i nisu bile upaljene. Vatra nije izbila iz njih. Verzija terorističkog akta je stručno pregledana i iz autobusa su uzete analize o postojanju terorističkog akta. Te verzije kategorički odbacujemo. Ovo nije teroristički akt - rekao je Sarafov.

Tim iz tužilaštva sutra kreće u Skoplje kako bi od rođaka nastradalih prikupio DNK profile, koji će potom biti korišćeni za identifikaciju preminulih.

Zatim, naglasio je Sarafov, tela žrtava mogu biti predata njihovim porodicama.

Video: Novi snimci iz Bugarske: Iznose se tela mrtvih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA