Rusija poriče svaku vezu sa Havana sindromom: Šef CIA upozorava da će biti "posledica"

Barns je dostavio tajno upozorenje ruskim obaveštajnim službama da ih čekaju "posledice", ukoliko su odgovorni za misterioznu bolest

  • 1
Havana Sindrom, Americka ambasada na Kubi, radio talasi Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Zvanični Kremlj je saopštio danas da Rusija nema nikakve veze sa takozvanim "Havana sindromom", misterioznom bolešću koja je navodno pogodila oko 200 američkih diplomata, zvaničnika i njihovih članova porodice u inostranstvu.

- Možemo samo da odlučno demantujemo bilo kakve nagoveštaje, sugestije ili izjave o navodnoj umešanosti ruske strane u ove slučajeve. Mi nemamo ništa sa ovim - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi agencija Rojters.

Kremlj je reagovao na jučerašnji članak u "Vašington postu" u kojem se navodi da je direktor CIA, Vilijam Berns, tokom nedavne posete Moskvi, rekao liderima ruskih špijunskih agencija da bi bilo "van granica zdravog razuma" da strane obaveštajne agencije izazovu povrede mozga i druge bolesti američkog osoblja i njihovih članova porodice.

Peskov je rekao da se o tom pitanju nije razgovaralo na političkim sastancima, kao i da ne može da govori o privatnim razgovorima sa ruskim bezbednosnim službama.

Direktor CIA upozorio Rusiju: "Biće posledica"

Berns je dostavio tajno upozorenje ruskim obaveštajnim službama da ih čekaju "posledice", ukoliko su odgovorni za misterioznu bolest.

On je, kako je tri izvora potvrdilo, izjavio da bi tako nešto dovelo do kršenja nepisanih pravila prihvatljivog ponašanja obaveštajnih službi.

Berns je bio ubeđen da je Rusija umešana i rekao je da će biti posledica.

agencija  CIA (Central Intelligence Agency) Foto: Shutterstock

Da podsetimo, žrtve ovog sindroma prijavile su veoma glasno i oštro zujanje u glavi, kao i osećaj pritiska, vrtoglavicu, poremećaje vida i ravnoteže.

Nakon čak tri godine, koliko je prošlo od incidenta, CIA još uvek nije prikupila dovoljno dokaza kako bi ustanovila uzrok, kao ni ko je krivac za "Havana sindrom".

Stručnjaci kažu da neki slučajevi misterioznog sindroma ukazuju na štećenja mozga koje je slično usmerenim mikrotalasima, što je, kako se navodi, jedno od pola koje je Rusija dugo proučavala.

Oni dodaju da ovako nešto nikada nije zabeleženo u medicinskoj literaturi.

Video: Banda razbojnika pretukla oca pred detetom: Šutirali ga, vadili nož - čeljade sve gledalo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loki

    25. novembar 2021 | 16:26

    Da je bar istina, pa da im se noge tresu od sad, do kraja veka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA