≫ 

U ovim zemljama je do sad otkriven novi soj korone, države preduzimaju mere: Uvodi se zabrana ulaska

Nova varijanta korona virusa ima veliki broj mutacija i strahuje se da je vrlo prenosiva, ali i da ima veliki potencijal da izbegne imunitet stečen vakcinacijom

  • 9
Korona virus, covid 19, mapa sveta, planeta Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Taman kada su se u nekim delovima sveta pojavili neki početni znaci olakšanja od pandemije korona virusa, nova varijanta zabrinula je sve.

Nacije preduzimaju mere predostrožnosti gledajući oprezno na novi virus, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sazvala je poseban sastanak, a nacije su počele da vraćaju ograničenja letova. Da li će svet videti novo poglavlje pandemije?

Nova varijanta korona virusa ima veliki broj mutacija i strahuje se da je vrlo prenosiva, ali i da ima veliki potencijal da izbegne imunitet stečen vakcinacijom.

Novi soj otkriven je u Južnoj Africi, zbog čega će se SZO danas sastati i proceniti soj, kao i da li će varijantu B.1.1.529 označiti kao onu koju treba pratiti i posmatrati kao "zabrinjavajuću", zbog velikog broja mutacija.

Profesor Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je da je veliki broj mutacija u ovoj varijanti nastao "jedinstvenim događajem", a pretpostavka je da se to desilo u toku hronične infekcije kod osobe sa oslabljenim imunim sistemom, moguće nelečenim HIV/AIDS pacijentom.

Južna Afrika korona virus Foto: Tanjug/AP

Koliko je slučajeva prijavljeno do sada?

Južna Afrika je potvrdila oko 100 primeraka kao B.1.1.529. Južnoafrički Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD) objavio je porast broja novih infekcija kovidom-19.

Iako NICD nije pripisao najnoviji porast novoj varijanti, u lokalnoj naučnoj zajednici se veruje da je nova varijanta uzrok.

Koje zemlje su pogođene?

Pored Južne Afrike, nova varijanta otkrivena je u Bocvani, Hongkongu i Izraelu.

Prvi slučajevi ove varijante su zabeleženi u Bocvani 11. novembra, a u Južnoj Africi tri dana kasnije. Slučaj u Hongkongu je registrovan kod 36-godišnjaka koji je imao negativan PCR test pre leta iz Hongkonga za Južnu Afriku, gde je bio od 22. oktobra do 11. novembra. Bio je negativan na testu pred put u Hongkong, ali pozitivan 13. novembra u karantinu.

Ministar zdravlja Izraela potvrdio je danas da je slučaj novog soja otkriven u zemlji kod putnika koji se vratio iz afričke države Malavi, dok se ispituju još dva potencijalna slučaja.

Koronavirus, korona virus, protest, Izrael Foto: Tanjug/AP

Države uvode zabranu ulaska iz Južne Afrike zbog novog soja virusa

Ministar zdravlja Velike Britanije Sadžid Džavid rekao je u petak da zemlja zabranjuje letove iz šest afričkih zemalja - Južne Afrike, Namibije, Lesota, Esvatinija, Zimbabvea i Bocvane.

Šef hrvatskog Štaba civilne zaštite i potpredsednik vlade najavio je da za danas posebnu odluku o ograničavanju prelaska državne granice s obzirom na pojavu nove varijante korona virusa.

Božinović je na konferenciji za novinare rekao da nova varijanta korona virusa ima potencijal da bude zaraznija od delta soja, pa će i na niovu Evropske komisije biti doneta određena preporuka za države članice.

- Mi ćemo navesti zemlje iz koje će biti ili zabranjeni dolasci ili će hrvatski državljani koji dolaze iz tih zemalja morati u 14-dnevni karantin - rekao je Božinović.

Radi se o Južnoj Africi, Bocvani, nekadašnjem Svazilandu, Namibija, Zimbabveu i Hongkongu,

Italija je danas uvela zabranu ulaska osobama koje su u poslednjih 14 dana posetile grupu južnoafričkih država, uključujući Južnoafričku Republiku, a zbog širenja nove varijante kovid-19.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca potpisao je izvršnu naredbu o zabrani ulaska iz Južnoafričke Republike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Esvatinija, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

- Naši naučnici proučavaju novu varijantu B.1.1.529. U međuvremenu, primenićemo najveći mogući nivo opreza - rekao je Speranca.

Češka je, takođe, zabranila dolaske iz Južnoafričke Republike i drugih afričkih zemalja kako bi sprečila širenje nove varijante korona virusa, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek.

Zabrana koja će stupiti sutra na snagu odnosi se na građane trećih zemalja koji su proveli više od 12 časova u poslednje dve sedmice u Južnoafričkoj Republici, Namibiji, Lesotou, Esvatiniju, Zimbabveu, Bocvani, Mozambiku i Zambiji, napisao je Kulhanek na Tviteru.

Turisti aerodrom, koronavirus Foto: Shutterstock

Indija je izdala savet svim državama da rigorozno testiraju i pregledaju putnike koji dolaze iz Južnoafričke Republike i drugih rizičnih zemalja zbog nove varijante korona virusa, a nakon što je ranije ovog meseca ublažila neka od ograničenja vezana za putovanja.

Federalno Ministarstvo zdravlja saopštilo je da izveštaji o mutacijama u novoj varijanti, identifikovanoj kao B.1.1.529, imaju ozbiljne implikacije na javno zdravlje.

Ova varijanta ima značajno veliki broj mutacija i stoga ima ozbiljne posledice po javno zdravlje u zemlji, s obzirom na nedavno ublažene vizne restrikcije i otvaranje međunarodnih putovanja, rekao je ministar zdravlja Radžeš Bušan u pismu državama kasno sinoć.

Dok su neke velike azijske zemlje požurile da pooštre granične kontrole i ograniče putnike, Indija još nije izdala obaveštenje, rekao je visoki vladin izvor. "Ovo nije u potpunosti proučilo Ministarstvo zdravlja", rekao je izvor Rojtersu, odbijajući da bude imenovan.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da će Evropska komisija, u saradnji sa državama članicama, predložiti obustavu vazdušnog saobraćaja iz regiona južne Afrike zbog nove varijante korona virusa koja je otkrivena u Južnoafričkoj Republici - B.1.1.529.

Fon der Lajen je to napisala na Tviteru, nakon što je Britanija saopštila da naučnici smatraju da je novoidentifikovana varijanta korona virusa, koja se širi u Južnoj Africi, najznačajnija varijanta otkrivena do sada i da je zato potrebno da se utvrdi da li je otporna na vakcinu.

Video: Roterdam razoren: Nasilni protesti protiv korona restrikcija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cava

    26. novembar 2021 | 12:50

    Dokle god emigranti ulaze i prolaze,bice svega!

  • Dragan Jenic

    26. novembar 2021 | 15:06

    Gde je sada Krizni štab da hitno zaustavi sletanje aviona iz tih zemalja na to imamo pravo kao što to rade druge zemlje u EU.

  • V8

    26. novembar 2021 | 16:53

    Sve po Ugovoru ide,dok se narod ne digne ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA