≫ 

Registrovan prvi slučaj novog soja korone u Evropi

Novi soj je stigao na evropski kontinent

  • 51
Test, laboratorija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Belgija je zabeležila prvi slučaj novog soja korona virusa koji se širi u Južnoj Africi, što je prvi potvrđeni slučaj novog virusa u Evropi, rekao je ministar zdravlja u petak.

Ministar je objavio da je B1.1.529 varijanta otkrivena u nevakcinisanom putniku koji je ušao u Belgiju i testiran pozitivno 22. novembra, prenosi De Morgen.

- Oprez je neophodan, ali ne paničite - poručio je ministar.

Ovo je prvi slučaj novog soja u Evropi.

Kako prenosi Le Soar, potencijalno veoma zarazna nova varijanta sa višestrukim mutacijama detektovana je kod putnice koja se vratila iz Egipta.

Navodi se da je u pitanju mlada odrasla žena koja je razvila simptome 11 dana nakon putovanja u Egipat preko Turske.

Zdravstvene vlasti navode da ona nije imala veze sa Južnom Afrikom, niti sa bilo kojom drugom državom na jugu afričkog kontinenta, ali da je imala visoko virusno opterećenje u vreme postavljanja dijagnoze.

Mlada žena je razvila simptome slične gripu, ali ozbiljnije.

Nije prijavila nikakav nebezbedan kontakt, osim u svom domu, gde nijedan član nije imao simptome, međutim, planirano je da se testiraju i da se pokrene detaljna istraga, navodi se u izveštaju.

Vodeći belgijski virolog Mark van Ranst je ranije saopštio da se analiziraju dva uzorka korona virusa kako bi se ustanovilo da li su varijanta otkrivena u južnoj Africi.

On je za Rojters objasnio da su ti uzorci suspektni jer nisu delta varijanta koja je dominantna u Belgiji.

Prethodni slučajevi bili su ograničeni na Južnu Afriku, Bocvanu, Izrael i jedan slučaj u Hongkongu, koji je uvezao putnik.

Poreklo varijante je nejasno, ali se širi u Južnoj Africi. Tabela koju su tamo podelili zdravstveni zvaničnici pokazuje kako je za manje od dve nedelje B.1.1.529 potpuno pretekao delta i beta varijante koje su bile prisutne u jednoj od provincija u zemlji.

Zemlje su odmah počele da reaguju i ograničavaju putovanja iz Južne Afrike. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas zemlje da ne reaguju brzopleto uvodeći ograničenja putovanja zbog novog soja korona virusa B.1.1.529 i poručila da treba da preduzmu "naučni pristup zasnovan na proceni rizika".

Sastanak stručnjaka iz Ženeve iza zatvorenih vrata, koji je sazvala SZO, počeo je danas kako bi se procenio novi soj korona virusa B.1.1.529 i kako bi se razgovaralo o tome da li ga treba definisati kao "soj od interesa" ili "soj koji izaziva zabrinutost", objasnio je portparol SZO Kristijan Lindmajer.

- SZO preporučuje da zemlje nastave da primenjuju naučni pristup zasnovan na proceni rizika, kada sprovode mere putovanja - naveo je Lindmajer na brifingu UN u Ženevi.

On je dodao da će biti potrebno nekoliko nedelja kako bi se utvrdilo kolika je mogućnost prenošenja novog soja i koliko su vakcine i terapija efikasni protiv novog soja.

Video: Puste ulice Beča: Austrija po četvrti put u potpunom lokdaunu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    26. novembar 2021 | 14:46

    Hahahahaha ,ma terajte se zajedno sa SZO u tri lepe .

  • Realno

    26. novembar 2021 | 15:02

    Kako je taj afrikanac mogao nevakcinisan i bez testa da uđe u belgiju, a ja sa 3 doze ruske vakcine, zdravnko dren ne mogu nigde?

  • Scorp

    26. novembar 2021 | 15:23

    Čim počne da pada broj novoobolelih od jedne vrste, pojavi se nova, baš čudno...😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA