≫ 

"Gore od najgoreg scenarija": Belgija pooštrava pravila o koroni na dan kad je otkriven novi soj

Zatvaraju se noćni klubovi i diskoteke, barovi i restorani mogu raditi do 23 sata

  • 2
Korona virus Belgija Foto: Tanjug/AP

Belgija je u petak pooštrila svoja pravila o korona virusu dok broj kovid slučajeva i hospitalizacije rastu uprkos novim merama koje su uvedene ove nedelje.

- Broj zauzetih kreveta na jedinici intenzivnenege duplirao se u jednoj nedelji. Crvena linija je pređena i to je veoma zabrinjavajuće - rekao je premijer Belgije Aleksandar De Kro.

On je dodao da je analiza koju su juče izvukli "mnogo gora od najgoreg scenarija koji su utvrdili stručnjaci", prenosi Politico.

Vlada će ubrzati uvođenje buster doza, a prioritet će imati nastavnici.

- Da nismo imali vakcinu, situacija bi bila mnogo dramatičnija. Ali uprkos tome, stanje u zdravstvu nije održivo - rekao je De Kro.

Ministri zdravlja iz cele zemlje sastaće se u subotu kako bi razgovarali o vremenskom okviru za uvođenje dopunske vakcine.

- Naša misija je vrlo jasna: moramo da preduzmemo mere da smanjimo pritisak u zdravstvenoj zaštiti - rekao je De Kro, ističući potrebu da se poštuju mere socijalnog distanciranja.

U Belgiji je u petak potvrđen i prvi slučaj zaraze novom varijantom koronavirusa koja je prvi put detektovana u Južnoj Africi.

Tokom protekle nedelje, dnevni prosek zaraženih u Belgiji bio je 16.762, što je 48 posto više u odnosu na prethodnu nedelju. Broj primljenih u bolnici porastao je za 22 posto.

Prva od niza mera, koje će za sada važiti tri nedelje, jeste zatvaranje noćnih klubova i diskoteka i to već od ovog vikenda. Barovi i restorani mogu raditi do 23 sata, a za jednim stolom može biti najviše šest osoba.

Što se tiče okupljanja po kućama tu nema ograničenja, ali se zabranjuju privatne zabave izvan stanova i kuća. Preporučuje se testiranje brzim antigenskim testovima pre odlaska na veća porodična okupljanja, a građani su pozvani da naročito paze kada je reč o kontaktima s ranjivim osobama.

- Ograničite svoje kontakte - pozvao je belgijski premijer.

Rad od kuće, gde god je moguće, ostaje obavezan četiri dana nedeljno kao i dosad do 19. decembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antivakseri cepajte se

    26. novembar 2021 | 18:49

    Evo upravo gledam nemacke vesti sa juga nemacke prevoze pacijenti na sever nemacke jer su bolnice pune Bayer je previse zarazen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA