≫ 

"Dan D" za zakon o koroni i 3G pravilo: Švajcarci na referendumu odlučuju o kovid potvrdama

Ranije ove nedelje, švajcarske zdravstvene vlasti uporile su se na rastući "peti talas“ u alpskoj zemlji, gde stope stagniraju na oko dve trećine populacije, kao i u teškoj pogođenoj Austriji i Nemačkoj

  • 5
Švajcarska koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Švajcarci će danas, u nedelju 28. novembra po drugi put za manje od dva meseca glasati o Zakonu o korona virusu. Njime se ne reguliše samo finansijska pomoć za ustanove kulture i gastronomiju, već i upotreba kovid sertifikata, koji funkcioniše isto kao i u EU. 

Bez zakona o koroni takozvano pravilo 3G (vakcinisani, oni koji su preležali koronu i testirani) više ne bi moglo da se primenjuje u gastronomiji i prilikom održavanja kulturnih događaja.

Aktuelne ankete pokazuju da građani ni na ovom referendumu neće glasati protiv zakona, ali protivnici u ovom momentu su prilično uspešni u kampanji protiv mera za suzbijanje pandemije, piše DW.

AP u svom izveštaju sugeriše da ako Švajcarci daju zeleno svetlo kovid potvrdama u nedelju, da bi to moglo da odreši ruke vladi u naporima protiv kovida.

Ranije ove nedelje, švajcarske zdravstvene vlasti uporile su se na rastući "peti talas“ u alpskoj zemlji, gde stope stagniraju na oko dve trećine populacije, kao i u teškoj pogođenoj Austriji i Nemačkoj.

Stopa zaraze je porasla poslednjih nedelja. Sedmodnevni prosečan broj slučajeva u Švajcarskoj popeo se na više od 5.200 dnevno od sredine oktobra do sredine novembra, što je nego petostruko povećanje.

Međutim, savezna vlada nije odgovorila novim restriktivnim merama. Analitičari kažu da vlada ne želi da izaziva dodatno protivljenje svojoj kovid politici, koja se ovog vikenda suočava sa ključnim testom na glasačkim kutijama, jer su kritičari postali sve glasniji.

Među najglasnijima su članovi nacionalno-konzervativne Švajcarske narodne partije (SVP) koja se žestoko potvrdi kovid potvrdama.

Stranka se zalaže za ukidanje mera kojima se otežava kretanje nevakcinisanima, a kako bi Švajcarci i bez kovid potvrda mogli da putuju u inostranstvo, jedna političarka SVP je ove nedjelje na predložila da se sa partnerima u EU sklope bilateralni sporazumi.

Bio bi to proces koji bi mogao da traje mesecima, a dok se sporazumi ne sklope sloboda kretanja bi Švajcarcima mogla da bude dobrano otežana.

Video: Puste ulice Beča: Austrija po četvrti put u potpunom lokdaunu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA