≫ 

Britanija zbog omikron soja pooštrila mere: Boris Džonson se obratio naciji

Džonson je rekao da ne zna koliko su vakcine efikasne protiv novog soja, ali da se nada da će one pružiti bar neku zaštitu

  • 0
Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Nakon što su danas registrovali dva slučaja novog omikron soja korona virusa, javnosti se na konferenciji obratio premijer Boris Džonson koji je saopštio da se u Velikoj Britaniji pooštravaju mere. 

Premijer je na početku obraćanja rekao da iako Britanija ima visok broj zaraženih, primetan je pad u broju preminulih. Međutim, nakon pojave novog soja, vlasti su prinuđene da uvedu nove mere kako bi sprečule širenje virusa.

- Svi koji budu došli u Veliku Britaniju moraće da urade PCR test tokom prva dva dana i moraju biti u izolaciji dok test ne bude negativan - rekao je Džonson.

On je napomenuo da ne želi da zaustavi putovanja građana, ali i da nove mere mogu samo da uspore širenje nove varijante, ali ne i da je zaustave, prenosi BBC.

- Pooštravamo mere u vezi sa nošenjem maski u javnom prevozu i prodavnicama, one će sada biti obavezne. Sve mere biće ponovo razmotrene za tri nedelje - kaže premijer.

Džonson je rekao da ne zna koliko su vakcine efikasne protiv novog soja, ali da se nada da će one pružiti bar neku zaštitu.

Prema dosadašnjim pravilima vakcinisana osoba ne mora da bude u samoizolaciji ukoliko dođe u kontakt sa zaraženom osobom, međutim sa novim sojem to neće biti slučaj.

- Svi koji su bili u kontaktu sa nekim za koga se sumnja da je inficiran novim sojem moraće da provedu 10 dana u karantinu bez obzira da li su vakcinisani ili ne - rekao je on na konferenciji.

Video: Puste ulice Beča: Austrija po četvrti put u potpunom lokdaunu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA