≫ 

Panika u Britaniji pred Božić: Prodavnice bi mogle da ostanu bez alkohola

Britansko udruženje za trgovinu vinom i alkoholnim pićem poslalo je prošle nedelje pismo ministru saobraćaja u kom je upozorilo na nedostatak vozača

  • 0
Alkohol, slavlje, pivo

Foto: Shutterstock

Prodavnice u Velikoj Britaniji bi za Božić mogle da ostanu bez vina i drugog alkoholnog pića jer nema dovoljno vozača za dostavu. Naime, Britansko udruženje za trgovinu vinom i alkoholnim pićem poslalo je prošle nedelje pismo ministru saobraćaja Grantu Šapsu u kojem je upozorilo na nedostatak vozača.

Pismo je potpisalo 48 članova udruženja, prenosi Index.

- Ovo je hitna situacija za naše firme i imperativ je da vlada što pre preduzme korake kako bi pre božićnog razdoblja umanjila problem nedostatka vozača - navodi se u pismu.

Udruženje je takođe pozvalo vlasti da za godinu dana produže privremenu vizu za vozače iz inostranstva.

- Već se suočavamo s velikim kašnjenjima u rokovima isporuke vina i drugih alkoholnih pića, a to povećava troškove i britanskim kupcima smanjuje izbor - naveo je Majls Bial, izvršni direktor udruženja.

Prema istraživanju britanskog parlamenta, 2019. godine 54% odraslih u Engleskoj izjavilo je da pije alkohol barem jednom nedeljno, navodi CNN.

Udruženje je navelo da nekim njegovim firmama treba i do pet puta duže da uvezu vino i žestoka pića nego pre godinu dana.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je u saopštenju rekla da ne očekuje poremećaj u snabdevanju alkoholom ovog Božića.

- Vlada je brzo reagovala kako bi se uhvatila u koštac s izazovima u lancima snabdevanja, do kojih je došlo zbog poteškoća na globalnom nivou; uključujući pandemiju i nedostatak vozača na međunarodnom nivou - rekao je portparol vlade.

Supermarketi u Britaniji već mesecima imaju problem sa snabdevanjem zbog pandemije i nedostatka radnika nakon odlaska zemlje iz Evropske unije.

Vlada je izdala 5.000 privremenih viza za strane vozače, ali Britansko udruženje putnih prevoznika reklo je da ih Britaniji treba još 100.000 kako bi se zadovoljile potrebe tržišta.

Video: Otvoreni pabovi nakon tri meseca: Englezi kao pušteni s lanca, niko maske ne nosi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA