≫ 

Snežanu iz Srbije je jutros probudio veliki zemljotres u Peruu: Otkrila nam je šta se dešavalo

Zemljotresi su veoma česti, pošto je Peru jedna od zemalja u tzv. Pacifičkom vatrenom prstenu * Ovde lokalno stanovništvo tvrdi da nije zabrinjavajuće kad ima čestih potresa, onih manjih, već je razlog za strah kad dugo nema aktivnosti, pošto to znači da se u utrobi Zemlje ozbiljno kuva

  • 6
Snežana Radojičić, Peru, zemljotres Earthquake Foto: Tanjug/AP, Privatna arhiva

Sever Perua pogodio je danas zemljotres preliminarne magnitude 7,5 stepeni. Iako je bio "ekstremno jak", kako navode stručnjaci, bio je na relativno velikoj dubini, od 112 kilometara, što obično smanjuje broj žrtava i materijalnu štetu. Za sada nema prijavljenih žrtava ni veće maerijalne štete. Srpkinja Snežana Radojičić, svetski putnik, pisac i avanturista je trenutno u Peruu, odakle nam je prenela svoje utiske o zemljotresu.

Snežana je trenutno u Ćaćapojasu, gradu na severu zemlje, koji ima oko 30.000 stanovnika. Gradić je u dolini okružen kišnom šumom.

Kako je rekla za Telegraf.rs, zemljotres se jako osetio, jer je epicentar relativno blizu.

Peru zemljotres Earthquake Foto: Tanjug/AP

- U Amazonu sigurno ima puno srušenih kuća, jer su one tamo građene od lakih materijala. U gradiću u kome se trenutno nalazim samo je dobro ljuljalo više od pet minuta. Potres je bio oko 5.30 ujutru i to drmusanje probudilo je sve goste hostela u kome sam odsela, pa smo onako bunovni pojurili napolje, neki na ulicu, neki u unutrašnje dvorište - kaže Snežana.

Potresi su ovde veoma česti

Većina stanovnika Ćaćapojasa izašla je napolje i sačekala da potres prođe. Zemljotresi su ovde veoma česti, pošto je Peru jedna od zemalja u tzv. Pacifičkom vatrenom prstenu, kaže nam Snežana.

To nam potvrđuje i malo Guglanja. Kako navodi sajt Earthquaketrack u poslednjih sedam dana bilo je šest zemljotresa u ovoj zemlji. Za poslednjih 30 dana 19 potresa, a u prethodnih godinu dana čak 267. Zanimljivo je da su svi jači potresi bili u istoj oblasti Baranka.

Kad dugo nema aktivnosti, znači da u utrobi Zemlje "kuva"

Snežana je u Južnoj Americi već dve godine, a pre toga je godinama putovala po Jugozapadnoj Aziji, po trusnim područjima, Japanu, Indoneziji...

- Doživela sam više potresa, neke i u šatoru, pošto često kampujem. Ali ovaj je do sad bio najjači. Inače, ovde lokalno stanovništvo tvrdi da nije zabrinjavajuće kad ima čestih potresa, onih manjih, već je razlog za strah kad dugo nema aktivnosti, pošto to znači da se u utrobi Zemlje ozbiljno kuva - objašnjava nam Snežana.

Što se njenih daljih planova tiče, sutra nastavlja dublje u Amazon, planira da za nekoliko dana plovi do mesta Iquitos, odakle će se vratiti u Limu. Zatim verovatno leti u Ekvador, jer su u Peruu kopnene granice i dalje zatvorene, tako da mora da se leti, kaže nam Snežana.

Video: Šta da radite kada Srbiju bude pogodio jak zemljotres: Ovo je 10 saveta kako da preživite katastrofu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Juga

    28. novembar 2021 | 16:39

    A za cekic iz sapca niste culi

  • ...

    28. novembar 2021 | 15:24

    Sta kaze Blili stari,on je tamo.

  • Seizmolog

    28. novembar 2021 | 16:11

    Istina!Peru i Čile imaju najvecu ubedljivo seizmolosku aktivnost na svetu. Setite se 1960 u Čileu se desio najjači zenljotes u istoriji sa preko 9.5 rihtera i jos mnogo njih iznad 7 rihtera kao i u Peruu. Odmah posle njih su daleki istok, Japan, Indonezija i Filipini, Polinezija i Oceanija.I dalje su tu Blisko istocne zemlje i Azija (Iran,Pakistan,Indija, Afganistan,Nepal, Butan... Turska i nama najbliža Grčka ). Dalje nama najveca opasnost ali slabijeg na srecu inteziteta su Balkan, Hrvatska, Albanija, Crna Gora, BiH, Makedonija i sami mi,Srbija. Mozemo reci da smo medju najbezbednijim zemljama ali to ne znaci da smo 100% sigurni. Jer u buducnosti nas mogu zadesiti zemljotresi najvisi oko 5 stepeni po rihtera ili malo jace od toga, pogotovo centralna i juzna Srbija a to nije bas za opustanje.Za sad se osecaju manja podrhtavanja tla do 3 stepena po rihtera koji su bezopasni i to je posledica smirivanja tla. Nadam se da nas nece nista zadesiti opasnije za Srbiju kao ono u Petrinji u Hrvatskoj, gde je bio 6,3 po rihteru, strašan i razarajuci.Bar u narednih 30 godina a mozda ni duze, mozemo da budemo bezbedni. Boze pomozi, srecno nam bilo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA