Omikron soj počinje da se širi Evropom: U ovim zemljama je do sada registrovan

Većina država EU zabranila je letove ka zemljama Južne Afrike

  • 11
Spora vakcinacija, vakcina, Evropa, korona virus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Nova varijanta korona virusa, koja je identifikovana u Južnoj Africi, izazvala je veliku pažnju svetske i domaće javnosti. U međuvremenu je omikron soj počeo da se širi i Evropom, a nekoliko zemalja već je prijavilo prve slučajeve novog soja. 

Holandska uprava za javno zdravlje potvrdila je danas da je 13 osoba, koje su u petak doputovale u tu državu iz zemalja Južne Agrike pozitivno na novi soj korona virusa omikron.

Više od 60 putnika koji su na aerodromu u Amsterdamu bili pozitivni na korona virus odmah su stavljeni u karantin i njima su uražene dodatne analize kako bi se utvrdilo da li je neko od njih pozitivan na novootkriveni soj.

Većina inficiranih smeštena je u izolaciju u jednom hotelu u blizini aerodroma, a mali broj njih nalazi se u strogoj kućnoj izolaciji.

Zdravstveni stručnjaci apelovali su na sve koji su se protekle nedelje vratili iz Južne Afrike da se obavezno testiraju. Testovi se za sada rade na dobrovoljnoj bazi, a dok se rezultati čekaju, putnik mora da bude u izolaciji, prenosi Euronews.

Vlasti u Nemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Češkoj, Danskoj i Belgiji takođe su potvrdile da imaju pozitivne slučajeve na novi soj.

Velika Britanija uvela nove mere

U Velikoj Britaniji juče su prijavljena dva slučaja za koje je ministar zdravlja potvrdio da su međusobno povezani, kao i da su oba putnika doputovala iz Južne Afrike.

Činjenica da se o novom soju malo zna, kao i da se sumnja da je prenosiviji i otporniji na vakcine u odnosu na neke druge sojeve, navele su vlasti u Britaniji da pooštre aktuelne epidemiološke mere. koje su u ovoj zemlji pre nekoliko meseci drastično rasterećene.

- Nećemo sprečiti ljude da putuju, ali ćemo zahtevati od onog ko uđe u Veliku Britaniju da uradi PSR test najkasnije dva dana po dolasku. On će morati da bude u izolaciji dok ne dobije engativan test - rekao je Džonson na jučerašnjoj konferenciji.

On je takođe najavio da su Malavi, Mozambik, Zambija i Angola dodate na crvenu listu za putovanja, pored Južnoafričke Republike, Bocvane, Lesota, Nambije i Zimbabvea koje su na ovu listu dodate ranije ove nedelje.

Premijer je takođe rekao da će svi za koje se sumnja da su inficirani omikronom biti zahtevano da budu u karantinu 10 dana bez obzira da li su vakcinisani, a maske će takođe biti obavezne prilikom ulaska u prodavnice i javni prevoz.

Belgija prva u Evropi registrovala omikron soj

Prva zemlja koja je prošle nedelje registrovala prvi slučaj omikron virusa bila je Belgija.

Ministar zdravlja objavio je u petak da je novi soj otkriven u nevakcinisanom putniku koji je ušao u Belgiju i testiran pozitivno 22. novembra, prenosi De Morgen.

- Oprez je neophodan, ali ne paničite - poručio je tada ministar.

Kako prenosi Le Soar, potencijalno veoma zarazna nova varijanta sa višestrukim mutacijama detektovana je kod putnice koja se vratila iz Egipta.

Navodi se da je u pitanju mlada odrasla žena koja je razvila simptome 11 dana nakon putovanja u Egipat preko Turske.

Zdravstvene vlasti navode da ona nije imala veze sa Južnom Afrikom, niti sa bilo kojom drugom državom na jugu afričkog kontinenta, ali da je imala visoko virusno opterećenje u vreme postavljanja dijagnoze.

Nemačka, Italija i Češka juče registrovale prve slučajeve

Juče su i vlasti u Nemačkoj saopštile da su u Minhenu registrovana dva slučaja novog soja, a on je izolovan kod građana koji su takođe doputovali iz Južne Afrike.

Oni su se u Nemačku vratili 24. novembra i od tada su se nalazili u izolaciji. Vlasti su u međuvremenu apelovale na sve koji su bili na spornom letu da se takođe testiraju i što pre jave u lokalne zdravstvene centre. Ista situacija je i sa onima koji su u poslednje dve nedelje doputovali iz ovih krajeva.

U međuvremenu je saopšteno da se sumnja da je jedan pacijent u Hesenu takođe zaražen, ali zvaničnih potvrda za sada nema.

- Nekoliko simptoma koji su tipični za novi soj uočeno je sinoć kod pacijenta koji se vratio iz Južne Afrike. On je sada izolovan i čekaju se rezultati - napisao je regionalni ministar za socijalna pitanja Kaj Klose na Tviteru.

Viši institut za javno zdravlje u Italiji potvrdio je sinoć da je u ovoj zemlji takođe zabeležen prvi slučaj omikron soja, kod osobe koja je nedavno boravila u Mozambiku.

- Pacijen, kao i članovi njegove porodice trenutno su dobrog zdravlja - navodi se u saopštenju Instituta.

Među državama koje su registrovale omikron soj je i Češka. U pitanju je žena koja je doputovala iz Egipta.

Ona je hospitalizovana u bolnici u Liberecu i ima lakše simptome.

Danska beleži prve slučajeve

Danska je registrovala dva slučaja nove varijante korona virusa omikron kod putnika iz Južnoafričke Republike, saopštio je danas Državni institut Serum.

- Ovo je bilo za očekivati i naša strategija je stoga da nastavimo sa intenzivnim praćenjem infekcije u zemlji - rekao je Henrik Ulum, direktor Instituta, preneo je Rojters.

Dve osobe, koje su putovale avionom u Dansku, stavljene su u izolaciju, a vlasti tragaju za bliskim kontaktima.

Video: Puste ulice Beča: Austrija po četvrti put u potpunom lokdaunu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA