≫ 

Češki predsednik, pozitivan na koronu, imenovao novog premijera iz kabine od pleksiglasa

Posle 46 dana, Zeman je u četvrtak ujutru pušten iz bolnice, da bi uveče ponovo bio vraćen, nakon što je testiran pozitivno na korona virus

  • 0
Miloš Zeman Petar Fijala Češka Foto: Tanjug/AP

Kada je češki predsednik Miloš Zeman u nedelju zvanično imenovao Petra Fijalu za novog premijera zemlje, to je uradio sedeći u invalidskim kolicima u kabini od pleksiglasa, dok su pored njega bili zdrvstveni radnici u zaštitnim odelima.

Zeman je testiran na korona virus ranije prošle nedelje i trenutno se oporavlja nakon dužeg boravka u bolnici za teške bolesti koje nisu povezane sa kovidom u predsedničkom domu u Laniju, zapadno od glavnog grada Praga.

Fijala, kao i svi na ceremoniji, nosio je zaštitnu masku kada je potpisao zvanični dokument ispred Zemana, koji je sedeo u kutiji koja je specijalno napravljena za ovu priliku.

Miloš Zeman Petar Fijala Češka Foto: Tanjug/AP

Fijala predvodi blok od pet opozicionih partija centra i desnog centra koje su pobedile na oktobarskim izborima i srušile premijera Andreja Babiša i njegove saveznike.

Nova vlada Češke će, nakon kolapsa velikog snabdevača električnom energijom, morati da se uhvati u koštac sa energetskom krizom i novim talasom zaraza korona virusom koji preti da preplavi bolnice.

Koalicija je saopštila da planira da preradi državni budžet za 2022. godinu kako bi smanjila veliki deficit.

Nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora, Zeman (77) je odveden u bolnicu gde je proveo nekoliko nedelja na intenzivnoj nezi zbog jetre i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Posle 46 dana, Zeman je u četvrtak ujutru pušten iz bolnice, da bi uveče ponovo bio vraćen, nakon što je testiran pozitivno na korona virus, prenosi CNN.

Opet je pušten u subotu, nakon što više nije pokazivao simptome, ali sa zahtevom da ostane u karantinu.

Miloš Zeman Petar Fijala Češka Foto: Tanjug/AP

Tokom ceremonije, Zeman i Fijala razgovarali su uz pomoć mirofona.

Zeman je rekao da će se nakon ovoga sastati sa potencijalnim članovima Fijaline vlade pojedinačno, dodajući da želi da završi proces do 13. decembra.

Dok se ne formira nova vlada i obezbedi glasanje o poverenju u donjem domu češkog parlamenta, Andrej Babiš i njegova vlada ostaju na vlasti.

Video: Predsednik u teškom stanju odnet na intenzivnu negu: Miloš Zeman hospitalizovan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA