≫ 

Kina uhvatila begunca posle 40 dana: Hteo da izbegne deportaciju u Severnu Koreju?

Njemu su navodno ostale još dve godine kazne pre bekstva, nakon čega bi bio vraćen u svoju zemlju

  • 0
Zhu Xianjian Foto: Jilin Prison

Muškarac iz Severne Koreje uhvaćen je nakon što je 40 dana bežao policiji, nakon bekstva iz zatvora u kineskoj provinciji.

Zatvorenik Džu Sjanjian (39) uhapšen je opet u nedelju, prema kratkom saopštenju kineske policije.

Džu je bio osuđen na zatvor u gradu Đilin nakon što je 2013. godine iz Severne Koreje pobegao u Kinu.

Državna televizija Beijing News objavila je snimak u kojem se vidi kako Džu 19. oktobra beži iz zatvora tako što se popeo na šupu pored vrata, a onda i na krov, pre nego što je nestao.

Džu je odslužio devet godina zatvorske kazne, a u vreme njegovog bekstva ostale su mu još dve godine, pre nego što je trebalo da bude pušten i deportovan nazad u Severnu Koreju. Neki su spekulisali da je pobegao iz zatvora kako bi izbegao da bude vraćen.

Bekstvo je dovelo do velike potrage za njim, a postalo je aktuelno i na društvenim mrežama. Nakon prvobitne nagrade od 23.000 dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hvatanja, njegova glava je zatim ucenjena na 109.000 dolara, prenosi BBC.

Na slikama njegovog konačnog hvatanja koje su objavile lokalne TV stanice u Đilinu, Džu je izgledao bledo i mršavo dok je ležao na zemlji sa rukama vezanim na leđima.

Da podsetimo, Džu je zatvoren zbog ilegalnog ulaska u Kinu i pljačku nakon bekstva iz Severne Koreje.

Prema sudskim dokumentima, bilo je tek iza ponoći 21. jula 2013. godine kada je Džu, rudar, preplivao reku od severoistočnog vrha Severne Koreje do kineskog sela u gradu Tumen, provincija Đilin.

U narednim satima provalio je u nekoliko kuća u selu odakle je ukrao novac, mobilne telefone, patike i odeću. U trećoj kući zatekla ga je jedna žena i viknula u pomoć.

- Izvadio sam nož i ubo baku u leđa. Tada sam primetio da nosi torbicu, pokušao sam da je otrgnem, ali je nije puštala, pa sam je izbo još nekoliko puta - rekao je Džu prema sudskim dokumentima.

Uhapšen je nekoliko sati kasnije kada je pokušao da pobegne taksijem, dok je starica pretrpela teške povrede ali je preživela.

Video: Kao pušteni sa lanca: Oboleli od korone pobegli iz zatvora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA