Kanada pooštrila mere za nevakcinisane, ovog puta se odnose i na decu

Mera je stupila na snagu 30. oktobra, ali vlasti su dozvolile kratki "tranzicioni period"

  • 0
Aerodrom, korona virus Foto: Tanjug/AP

Nevakcinisani putnici stariji od 12 godina više neće moći da uđu u avion ili voz u Kanadi od juče, a većina to neće moći da učini čak ni uz negativan kovid test, prenose lokalni mediji.

Ova mera stupila je na snagu 30. oktobra, ali su federalne vlasti dozvolile kratki "tranzicioni period" za nevakcinisane putnike i odobravale su da putnici koji nisu vakcinisani uđu u voz ili avion uz negativan kovid test, ne stariji od 72 sata.

Oštre mere su stupile na snagu sa pojavom omikron soja, koji je potvrđen i u ovoj zemlji. Otkriće novog soja dovelo je do zatvaranja granica i strožije kontrole u Kanadi i drugim zemljama, jer se strahuje da je ovaj soj zarazniji. Rizik od omikron soja procenjuje se kako veoma visok, ali i dalje treba vreme da ga naučnici u potpunosti ispitaju.

I dok svi koji dolaze u Kanadu ili putuju vozom i avionom unutar zemlje moraju da budu vakcinisani, u ovom trenutku nisu određene mere karantina, osim za one koji su nedavno putovali u Južnu Afriku.

I dok su mnoge aviokompanije sporadično kontrolisale putnike da vide da li imaju potvrdu o vakcinaciji, Er Kanada i Vest Džet su potvrdile da će od sada svakom putniku tražiti potvrdu o vakcinaciji. Na snazi su i druge mere, poput obaveznog nošenja maske.

Mera se jedino ne odnosi na prigradske vozove.

Vlasti su upozoravale na društvenim mrežama da Kanađani i oni sa stalnim boravkom, a koji žive u inostranstvu, neće moći da se vrate kući, ukoliko ne pokažu potvrdu o potpunoj vakcinaciji.

Postoje izuzeci od mere, koje podrazumevaju važeću medicinsku dokumentaciju, kao i u slučajevima putovanja u udaljene zajednice kojima se može pristupiti samo avionom. Mera ne važi ni za one koji prolaze kroz Kanadu na putu do druge destinacije.

Međutim, oni koji su izuzeti od mere, svakako će morati da pokažu negativan kovid test.

Video: Koliko je četvrti talas teži i zašto u odnosu na prethodna 3 proverili smo u crvenoj zoni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA