Među pozitivnima sve više dece: Učetvorostručen broj zaraženih u Južnoj Africi od pojave omikron soja

Iako je broj pozitivnih još uvek relativno nizak, stručnjake zabrinjava činjenica da se taj broj rapidno povećava

  • 1
Omikron soj, korona virus, kovid 19 Foto: Shutterstock

Broj novozaraženih u Južnoj Africi učetvorostručio se u poslednjih nedelju dana od kako su zdravstveni stručnjaci u toj zemlji otkrili novi omikron soj.

Vodeći virusolog Tulio de Oliviera rekao je da je ovaj skok zaraženih dramatičan i pozvao je građane da obavezno nose maske i vakcinišu se.

U poslednje dve nedelje, omikron soj je Južnu Afriku iz perioda niske transmisije, vratio u period brzog rasta broja zaražnih.

Ono što je posebno alarmantno je sto je većina zaraženih omikron sojem koja završi u bolnici nevakcinisana.

- Čuvajte se i pošujte mere. Više od 1.000 naučnika širom sveta pokušava da razume ovaj soj - rekao je Oliviera.

U poslednja 24 sata testirano je 42.664 osoba, a 4.373 je pozitivno, pokazuju podaci Državnog instituta za zarazne bolesti u Južnoj Africi.

To je duplo više u odnosu na prošlu nedelju i četvorostruko više u odnosu na period od pre 14 dana, kada je bilo nešto više od 800 pozitivnih.

Iako je broj pozitivnih još uvek relativno nizak, stručnjake zabrinjava činjenica da se taj broj rapidno povećava.

Drzavni institut je saopštio da nevakcinisani imaju više šansi da budu hospitalizovani, a trenutno je u bolnicama 87 odsto nevakcinisanih, prenosi Daily Mail.

- Većina novih slučaja je registrovana u provinciji Gutenga, oko 81 odsto - kaže Mišel Grum, šef odeljenja za nadzor javnog sdravlja.

U međuvremenu, dr Vasila Džasat rekla je da nevakcinisani pacijenti mnogo češće imaju težu kliničku sliku u odnosu na vakcinisane i da je velika šansa da će upravo nevakcinisani završiti na bolničkom lečenju ako su zaraženi omikron sojem. Vlasti apeluju na građane da se vakcinišu.

Južna Afrika korona virus Vlasti apleuju na građane da se vakcinišu Foto: Tanjug/AP

Sve više dece pozitivno na virus

Ono što doktorku zabrinjava je što sve više dece, mlađe od dve godine oboleva od virusa, a trenutno se proverava raspoloživost kreveta na dečjim odeljenjima u bolnicama.

U poslednja 24 sata u Južnoj Africi preminula je 21 osoba, čime je broj smrtnih slučajeva porastao na 89.843.

Stručnjaci su upozorili da je u ovom trenutku većina inficiranih mlađe dobi, ali da bi situacija mogla da bude ozbiljnija ako novi soj napadne starije, nevakcinisane Južnoafrikance. Trenutno je u ovoj zemlji 41 odsto revakcinisanih koji su stariji od 18 godina, međutim, među mladima su ove brojke znatno niže.

Najmanje tri južnoafrička Univerziteta u Kejptaunu, Johanesburgu i Blumfontejnu saopštila su da će sledeće godine biti uvedena obavezna vakcinacija za sve studente.

Potražnja za vakcinama u zemlji je bila toliko niska da je vlada morala da zamoli za manje isporuke vakcina kako bi uspeli sve da iskoriste dok im ne istekne rok.

- Večeras bih pozvao sve da se vakcinišu i da to urade bez odlaganja i odu do najbližeg centra. Ako vašoj porodici ili među prijateljima postoji neko ko nije vakcinisan, ohrabrite ga da to učini - rekao je u obraćanju na državnoj televiziji predsednik Ramafosa.

Podsetimo, vlasti u Južnoj Africi su 24. novembra prvi put prijavile omikron soj Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Međutim, Holandija je juče saopštila da je ova varijanta već otkrivena u toj državi nedelju dana ranije, kod pacijenata koji su bili pozitivni 19. i 23. novembra.

Još uvek nije poznato da li su oni ranije putovali u Južnu Afriku ili negde drugde.

Ukoliko se potvrdi da nisu, ovo bi moglo da dovede u pitanje poreklo novog soja zbog kog su mnoge države u svetu zabranile putovanja ka zemljama u Južnoj Africi.

Video: U mrtvačnicama u Rumuniji mesta gotovo da nema: Na stotine ljudi dnevno umire od korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA