Omikron bi mogao da izazove najveći talas epidemije do sada: Ozbiljno upozorenje stručnjaka

U Britaniji su do sada registrovana 22 slučaja omikrona, a ministar zdravlja strahuje da će taj broj sigurno rasti u narednom periodu

  • 8
Omikron soj, korona virus, kovid 19

Foto: Shutterstock

Novi omikron soj mogao bi da izazove porast infekcije korona virusom i izazove najveći talas u Velikoj Britaniji, upozorava grupa naučnika.

Stručnajci iz Savetodavne grupe za respiratorne infekcije koja savetuje Vladu, održali su prošle nedelje vanredni sastanak kako bi raspravljali o novom soju korona virusa koji je prvi put registrovan u Južnoj Africi.

Prema izveštaju sa održanog sastanka, grupa je zaključila da bi omikron soj mogao da izazove teške posledice po javno zdravlje i da bi mogao da izazove novi talas infekcija.

- Ne možemo da isključimo mogućnost da bi ovaj talas mogao da izazove sličan ili čak i veći broj novozaraženih od prethodnih talasa - smatraju stručnjaci.

Iako detaljnije analize o novom soju još uvek nisu dostupne, stručnjaci smatraju da bi novi talas mogao da donese i veliki broj teških slučajeva, a stručnjaci ne isključuju mogućnost da će to biti dovoljno da bolnički kapaciteti budu prepuni.

Savetodavna grupa pozvala je građane da preduzmu sve mere kako bi se sprečilo širenje virusa. Oni su dodali da, iako je trenutno neizvesno da li će omikron izazvati teže simptome, postoje određeni signali koji im daju pravo da upozore građane.

Nadaju se da će nove mere ublažiti talas epidemije

 

Njihovi zaključci, prosleđeni su vladinim zvaničnicima i zasnivaju se uglavnom na onome što je do sada poznato iz slučajeva u Južnoj Afrci.

U međuvremenu je britanska Vlada dodala na listu šest južnoafričkih zemalja na crvenu listu putovanja, a tokom vikenda na listu su dodate još četiri, prenosi Sky news.

Korona, omikron, ilustracija

Foto: Tanjug/AP

Na konferenciji za novinare premijer Boris Džonson ponovo je najavio obavezno uvođenje maski za ulazak u prodavnice i javni prevoz. On je dodao i da se čini kako se omikron soj brzo širi, čak i među revakcinisanima i da bi dostupne vakcine mogle da budu manje efikasne protiv ove varijante, ali i da je Britanija sada u mnogo povoljnijoj situaciji nego pre godinu dana.

U Britaniji su do sada registrovana 22 slučaja omikrona, a ministar zdravlja strahuje da će taj broj sigurno rasti u narednom periodu.

On je dodao da tek treba da se istraži ovaj soj, kako bi naučnici utvrdili da li je opasniji od delta soja koji je sada dominantan u Velikoj Britaniji.

Dva od tri najveća proizvođača vakcina pokušala su da umire strah građana od novog soja.

Univerzitet u Oksfordu i kompanija Fajzer predvideli su da će aktuelne vakcine biti efikasne u sprečavanju teške kliničke slike ukoliko neko oboli od novog soja.

U ponedeljak je i izvršni direktor Moderne rekao da bi postojeće vakcine mogle da budu manje efikasne protiv novog soja u odnosu na prethodne i da će farmaceutima biti potrebno nekoliko meseci da proizvedu nove vakcine.

Video: Sukob policije i hiljade besnih kamiondžija: Francuska je zatvorila granice sa Britanijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Očekivano

    1. decembar 2021 | 14:29

    Sprema se novo cepivo!??!?

  • Goran

    1. decembar 2021 | 15:07

    Ovako na po 4 - 5 meseca mogu da pustaju viruse do 2100 godine; a uz pomoć izdajnickih vlada i medija mogu da uniste celu civilizaciju. Ova zurka izgleda jos nije povela. Bice veci genocid, ljudske vrste, od spanske groznice. Farmako mafija, za 150 god. postojanja ne staje.

  • Trangefranger

    1. decembar 2021 | 14:28

    Koja je ovo paranoja🤭🍌🍌🍌🍌🍌

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA