≫ 

Najtužnije porodilište na svetu: Bebe umiru kad se rode, bolnica kao zatvor, lekova nema

Situacija u Avganistanu već je dovoljno teška zbog velikih suša i višedecenijskih sukoba, ali od kako su talibani preuzeli vlast, ekonomska situacija u zemlji se znatno pogoršala

  • 8
Avganistan, bolnica, deca Foto: Profimedia

Lekari zaposleni u bolnicama u Avganistanu, od kojih mnogi rade bez primanja, pričali su za BBC o humanitarnoj katastrofi i borbi za život svakog deteta u zemlji. 

Mlada žena plače i moli doktora da ubije i nju u njenu bebu. Doktorka Nuri, akušerka u jednoj bolnici u Avganistanu upravo se sprema da porodi ženu carskim rezom jer je majka prokrvarila.

- Ne znam kako mogu da ostanem živa. Kako da rodim još jedno ljudsko biće - kaže neuhranjena žena doktorki, koja zna da verovatno neće imati dovoljno mleka da prehrani svoje dete.

Doktorka kaže da su odeljenja u bolnicama toliko prepuna da se svakodnevno provlači između trudnica, prljavih zidova i krvavih čaršava. Ovakva situacija vlada u bolnici od kako su čistačice zbog neisplaćenih zarada napustile radno mesto.

U porodilištu je tolika gužva da nekada više žena spava na jednom krevetu. Privatne klinike morale su da se zatvore, a ova nekada prestižna i moderna bolnica prima tri puta više pacijenata nego ranije.

- Porodilište je uvek među najsrećnijim odeljenjima u bolnici, ali to u Avganistanu više nije slučaj. Tokom prve dve nedelje u septembru, gledala sam kako pet tek rođenih beba umire od gladi - kaže akušerka.

"Ovde je kao u paklu"

Situacija u Avganistanu već je dovoljno teška zbog velikih suša i višedecenijskih sukoba, ali od kako su talibani preuzeli vlast, ekonomska situacija u zemlji se znatno pogoršala.


Pomoć međunarodne zajednice, koja je mesecima osnaživala i ekonomiju, ali i zdravstveni sistem u zemlji potpuno je nestala u avgustu.

Zapadne zemlje zabrinute su da bi ukoliko pošalju novčanu pomoć ona mogla da završi u pogrešnim rukama, posebno jer aktuelna Vlada krši osnovna ljudska prava braneći devojčicama da se školuju i ženama da rade.

Podaci UN pokazuju da se Avganistan trenutno suočava sa najvećom krizom gladi u istoriji i da ukoliko se situacija ne poboljša, postoji šansa da 14 miliona dece umre zbog neuhranjenosti.

Zdravstveni sistem je pred kolapsom, a više od 2.300 bolnica je već zatvoreno. Lekari, posebno u ruralnim delovima imaju poteškoća sa nabavkom lekova, čak i onih najednostavnijih poput paracetamola.

Neuhranjena deca, Avganistan Veliki broj dece je neuhranjen Foto: Profimedia/AFP/Hector RETAMAL

Velika dečja bolnica u Kabulu leči neke od najtežih pacijenata koji se suočavaju sa teškom neuhranjenošću, a trenutno su kapaciteti u ovoj ustanovi popunjeni 150 posto.

Direktor bolnice rekao je da je primetan broj smrtnih slučajeva među decom od septembra, kada je zabeleženo da četvoro dece mlađe od deset godina svake nedelje umiralo od neuhranjenosti i ostalih bolesti povezanih sa lošom higijenom i trovanjem.

On navodi da su najmlađi ti koji nose teret krize, a većina njih u bolnicu stigne veoma kasno i tada je šansa za izlečenje veoma mala.

-  Deca su osuđena na smrt i pre nego što budu primljena u bolnicu, gubimo mnogo njih - rekao je direktor.

Često nestaje struja

Za one za koje još uvek ima nade, malo je sredstava da bi im se pomoglo. Bolnica ima ozbiljne nestašice hrane i lekova, a veliki problem je i grejanje. Nema dovoljno goriva za centralno grejanje, pa je osoblje prinuđeno da sakuplja osušene grane i pali peć na drva.

- Kada završimo sa drvima počnemo da se brinemo kako ćemo da preživimo sledeći mesec i kako dalje - kaže on.

Česte nestašice struje u porodilištu u kom radi doktorka Nuri znaju da budu fatalna. Nekoliko prevremeno rođenih beba preminulo je kada su otkazali inkubatori.

- Teško je gledati kako umiru pred vašim očima - kaže ona.

I ona kaže da je nestanak struje veliki problem.

- Dogodilo se da mi je usred operacije nestala struja. Sve je moralo da stane. Počela sam da trčim i tražim pomoć. Neko od kolega je imao gorivo u automobilu pa su nam dali da pokrenemo agregat - kaže Nuri.

Osim što su primorani da rade u teškim uslovima, većina medicinskog osoblja volontira, jer para za plate nema.

Neuhranjena deca, Avganistan Većina dece dođe kasno Foto: Tanjug/AP

Doktor Rahmani koji radi u kovid bolnici rekao je da je svim ustanovama stiglo pismo od talibana u kojima se zahteva od radnika da nastave sa poslom sve dok se ne obezbede sredstva za njihove plate.

On je potvrdio da je njegova bolnica zatvorena jer nisu više imali sredstava odakle da se finansiraju, a neke od pacijenata su iz bolnice iznosili na nosilima. Niko ne zna šta je sa njima danas.

Teško je i u klinici za odvikavanje od narkotika jer lekova nema.

- Postoje pacijenti koji moraju da budu vezani, ima i onih koji imaju teške napade, teško nam je da brinemo o njima. Bez adekvatne nege ova bolnica je kao zatvor - kaže direktor te ustanove.

Doktorka Nuri strahuje i da će im osim lekova i elektične energije uskoro nestati i voda za piće.

Hladno vreme uskoro će usporiti prolaz robe iz zemalja poput Indije i Pakistana koje su Avganistanu glavni snabdevači.

- Kada god neka žena napusti bolnicu, stalno razmišljam o njima. One nemaju novca, ne mogu ni sebi da priušte hranu - kaže ona, a njegova porodica je takođe bori da preživi.

Ona dodaje da čak ni ona kao lekar nema dovoljno hrane, nema ni kako da je priušti jer je većinu ušteđevine potrošila.

- Svako jutro sebe pitam zašto idem na posao, verovatno jer se još uvek nadam boljoj budućnosti - kaže Nuri.

Video: Bravo: Hrabre male Avganistanke zahtevaju pravo na obrazovanje i pored straha od Talibana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    5. decembar 2021 | 18:23

    Jao boze, tesko ovom narodu.

  • Spartan

    5. decembar 2021 | 21:20

    ..americka i engleska demokratija..gde oni dodju da oslobode i pomognu..to ovako izgleda na kraju..neka im je bog u pomoci..druge pomoci nemaju..a ocigledno sami ne znaju..

  • Vule

    5. decembar 2021 | 19:01

    Rat nikom ne donosi blahostanje. Mi smo svi dobro prosli jer smo u Evropi pasmo dobijali pomoc u hrani i lekovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA