Italijanska komisija: Egipat je odgovoran za ubistvo studenta, mučili su ga danima

Njega su oteli nepoznati napadači u predgrađu Kaira u januaru 2016.

  • 0
Giulio Regeni Foto: Facebook

Egipatske bezbednosne službe odgovorne su za mučenje i smrt italijanskog studenta Đulija Redženija, saopštila je parlamentarna komisija.

U izveštaju, objavljenom posle dve godine istrage, za ubistvo se okrivljuju pripadnici egipatske Nacionalne bezbednosti.

Redženija su oteli nepoznati napadači u predgrađu Kaira u januaru 2016. dok je sprovodio istraživanje u inostranstvu o sindikatima. Osakaćeno telo 28-godišnjeg studenta pronađeno je nekoliko dana kasnije.

Četvorici egipatskih policajaca suđeno je u odsustvu za njegovo ubistvo, ali je postupak obustavljen u oktobru.

Nekoliko nedelja kasnije, italijanska parlamentarna komisija saopštila je da su zvaničnici "pedantno rekonstruisali" njegovo ubistvo.

- Odgovornost za otmicu, mučenje i ubistvo Đulija Redženija je direktno na bezbednosnom aparatu Arapske Republike Egipat, a posebno na pripadnicima Nacionalne bezbednosti - navodi se u konačnom izveštaju komisije, prenosi Euronews.

Italijanski istražitelji su naveli da su agenti egipatske tajne službe danima mučili Redženija tako što su ga "palili, udarali nogama, pesnicama, noževima i motkama".

Prema zakonu, četvorici osumnjičenih ne može se suditi jer nisu obavešteni o postupku koji se vodi protiv njih. Egipat je uvek odbijao da italijanskom pravosudnom sistemu pruži detalje i negira navode Italije.

Slučaj je doveo do pogoršanja odnosa između Kaira i Rima, a Italija redovno optužuje egipatske vlasti da ne sarađuju.

- Vreme je da podsetimo Egipat na njegove odgovornosti kao države, koje su veoma jasne i značajne u vezi sa sudbinom Đulija Redženija i prevazilaze kazneno značajne odgovornosti njegovih agenata - saopštila je međustranačka italijanska komisija.

Video: Haos u sudnici: Ubio majku i tetku, pa mjaukao iz sveg glasa, sudinica britko odreagovala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA